Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Chemische toestand

In het hele traject van de Dijle en de Zenne zijn er overschrijdingen voor verschillende PAKs, waaronder benzo(a)pyreen, benzofluorantheen en fluorantheen.

De beoordeling van de chemische toestand gebeurt aan de hand van de prioritaire en prioritair gevaarlijke stoffen volgens de richtlijn Prioritaire Stoffen (zware metalen, benzenen, PAK’s, pesticiden, specifieke polluenten). De beoordeling gebeurt volgens 2 kwaliteitsklassen (goed of niet goed). Hoewel de 'andere specifieke verontreinigende stoffen', waarvoor geen Europese norm bestaat, juridisch onder de ‘ecologische toestand’ vallen, wordt de toestand van deze stoffen eveneens beoordeeld als goed of niet goed.

Verschillende prioritaire en andere specifieke verontreinigde stoffen wordt slechtst sporadisch bemonsterd. Voor deze stoffen is het weinig zinvol om uitspraken te doen op niveau van het bekken en verwijzen we naar het stroomgebiedniveau.

Voor meer informatie over de beoordeling van de chemische toestand, zie stroomgebiedniveau. 

 

Prioritaire stoffen

Enkel de zware metalen worden op bijna alle Vlaamse en lokale waterlichamen 1e orde gemeten. Er zijn weinig overschrijdingen van zware metalen in het Dijle-Zennebekken. Enkel Nikkel scoort slecht in de Aabeek (Mechelen). Kwik in biota, een zogenaamde alomtegenwoordige stof,  wordt op 5 waterlichamen bemeten (Dijle I, Dijle IV, Zenne I en II en Getijdedijle en Getijdezenne) en haalt nergens de norm.

In het hele traject van de Dijle en de Zenne zijn er overschrijdingen voor verschillende PAKs, waaronder benzo(a)pyreen, benzofluorantheen en fluorantheen.

Alomtegenwoordige stoffen die slecht scoren zijn de vlamvertragers polybroomdifenylethers en hexabroomcyclododecaan.

Andere specifieke verontreinigende stoffen

Naast de prioritaire stoffen zijn er ook nog andere specifieke verontreinigende stoffen, waarvoor geen Europese norm bestaat en die juridisch onder de ‘ecologische toestand’ vallen. Slechts enkele van deze stoffen worden bemonsterd.

In het Dijle-Zennebekken zijn er onder meer voor volgende stoffen overschrijdingen van de norm voor:

  • het herbicide flufenacet (in de bovenstroomse Zenne) en het insecticide parathion-ethyl (in de bovenstroomse Dijle)
  • uranium (in de Weesbeek en de Barebeek)
  • nitriet (in de Zenne en de Vunt)
  • pyreen (bovenstroomse Zenne en meest afwaartse delen Dijle en Zenne)
  • polychloorbifenyl (in de Zenne)
  • kobalt (in de Leibeek-Laakbeek, de Zuunbeek, de Vrouwvliet en de Zenne en verschillende bovenlopen)

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.