Watergebonden natuur-ecologie
In het Dijle-Zennebekken komt nog relatief veel natuur voor. De meeste waardevolle natuurgebieden vinden we hier terug in de valleigebieden.
Belangrijke (watergerelateerde) natuurgebieden situeren zich in de valleien van Dijle, Laan en IJse opwaarts Leuven, met o.a. de Doode Bemde. Ook in het bekken van de Weesbeek en de Leibeek-Laakbeek komt met het Silsombos, Torfbroek, Kastanjebos en Molenbeekvallei veel natte natuur voor. Verder komen langs de Zuunbeek, de Molenbeek-Parkbeek en de afwaartse delen van de Dijle nog belangrijke watergerelateerde natuurwaarden voor. De waterloopjes in het Hallerbos zijn vanuit ecologisch oogpunt zeer waardevol. Ook het Zoniënwoud is, als brongebied van de IJse, belangrijk naar water toe.
Beschermde natuurgebieden
De natuurreservaten, het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) en het Integraal Verwevings- en Ondersteunend Netwerk (IVON) en de Speciale Beschermingszones (SBZ) komen vooral voor in de valleigebieden en de grotere boscomplexen.
In het Dijle-Zennebekken komen acht Habitatrichtlijngebieden voor, waaronder de Valleien van Dijle, Laan en IJse, het Valleigebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Kortenberg en Veltem en het Hallerbos, waartoe ook de Zuunbeekvallei behoort. De Dijlevallei is ook beschermd als Vogelrichtlijngebied. Binnen de watergerelateerde Europese beschermde gebieden, zoals de Habitat- en Vogelrichtlijngebieden, kunnen de waterlopen specifieke (strengere) milieudoelstellingen hebben.
beschermde gebieden watergebonden natuur