Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Bodemgebruik

In het Dijle-Zennebekken is een groot deel van de oppervlakte verhard.

Dijle-Zennebekken kaart bodemgebruik'Sterke verstedelijking'

In het Dijle-Zennebekken is een groot deel van de oppervlakte verhard. De verstedelijkingsgraad bedraagt meer dan 30%. De bebouwing komt in hoofdzaak voor ter hoogte van de steden: rondom het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, rond Leuven en rond Mechelen. De bebouwde of verharde oppervlakten vormen niet enkel grote gebieden maar sluiten ook sterk op elkaar aan. In het noordoostelijke gedeelte van het bekken vallen de lintbebouwing en verspreide bebouwing op.

De sterke toename van verharde oppervlakte in het hele bekken, zeker rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, hypothekeert in bepaalde gebieden de infiltratiecapaciteit en zorgt voor een versnelde afvoer van het water. Ook ruilverkavelingen, schaalvergroting in de landbouw en de omzetting van (permanente) graslanden in akkerbouw hebben op vele plaatsen de infiltratiecapaciteit van de bodem doen verminderen en de oppervlakkige sedimentafvoer  doen toenemen.

De open ruimte wordt vooral ingenomen door akkerbouw en grasland/weiland. Akkerland (28%) komt voor in het Pajottenland en het Hageland en tussen de steden en lintbebouwingen in. Ten noorden van de Dijle-Demer is de akkerbouw minder intensief. Grasland (15%) komt voor op de nattere gronden langs de verschillende waterlopen en op steilere valleihellingen.

Het Dijle-Zennebekken telt nog verschillende grote bosgebieden(16%): het Zoniënwoud, het Hallerbos, het Meerdaal- en Mollendaalbos en het Heverleebos.

 

interactieve kaart

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.