Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Molenbeek-Wolfputbeek

De Molenbeek-Wolfputbeek ontspringt op de grens van Ninove en Galmaarden, en vloeit net opwaarts Neigem samen met de Molenbeek-Papenmeersbeek.

De Molenbeek-Wolfputbeek ontspringt op de grens van Ninove en Galmaarden, en vloeit net opwaarts Neigem samen met de Molenbeek-Papenmeersbeek. Ter hoogte van haar monding in de Dender vormt ze de grens tussen Ninove en Roosdaal. De Molenbeek-Wolfputbeek behoort tot het Vlaamse afstroomgebied van de Dender. Gelet op haar eigen karakter wordt deze provinciale waterloop toch kort afzonderlijk besproken.

Denderbekken - WolfputbeekIn het gebied zijn er nog verschillende straten die moeten aangesloten worden op de saneringsinfrastructuur. Het brongebied van de Molenbeek-Wolfputbeek wordt bijvoorbeeld zwaar geïmpacteerd door de vuilvracht van de (Kleine) Rijstraat en Steenhout. Ook de N28 vanaf Neigem tot Meerbeke zorgt voor een belangrijke nutriëntendruk in de waterloop.  Op de zijwaterlopen moet er prioritair werk gemaakt worden van de aansluiting van de Lindestraat in Gooik en de Krepelstraat en Neuringen in Ninove.

Denderbekken - Wolfputbeek FonteintjesmolenSamen met de aansluitingen van vuilvracht moet ook de druk op de saneringsinfrastructuur door verdunning weggenomen worden. Dit kan door grote onverharde oppervlaktes af te koppelen. Mogelijkheden daarvoor moeten gezocht worden op onder meer de Hoevebeek, Moncebeek, Molenbeek (Gooik) en Papenmeersbeek. Deze afkoppelingen bevinden zich vaak in het heuvelachtige bovenstroomse gebied van de waterlopen, dus een integrale aanpak met erosie is nooit veraf. Erosiecoördinatoren moeten daarom samen met betrokken landbouwers en gemeenten blijven inzetten op erosiebestrijdings-maatregelen. Daarnaast is een gerichte handhaving van onder meer de 5m-zone voor bemesting en 1m-zone voor grondbewerking en het gebruik van gewas-beschermingsmiddelen noodzakelijk. Ook controles van lozingen van mest of silosappen zijn belangrijk. Indien nodig kan in samenwerking met betrokken landbouwers gestart worden met een oeverzoneproject.

Wat biologie betreft zijn er nog verschillende locaties in het afstroomgebied waar verbeteringen mogelijk zijn van het watersysteem. Enerzijds moeten er nog een aantal vismigratieknelpunten weggewerkt worden, in de eerste plaats op de hoofdwaterloop. Onder meer de Wolfputmolen, de Fonteintjesmolen en de Neigemmolen moeten passeerbaar gemaakt worden. Opwaarts de Neigemmolen moet bovendien werk gemaakt worden van een verbetering van de structuur van de Papenmeersbeek.

Om wateroverlast tegen te gaan, is verder onderzoek nodig naar ruimte om extra wachtbekkens te voorzien. Locaties die in aanmerking kunnen komen bevinden zich ter hoogte van Terhagen (samenvloeiing van de Papenmeersbeek en Molenbeek (Gooik), en zowel op- als afwaarts de kern van Lieferinge.

 

Het actieprogramma voor de Molenbeek-Wolfputbeek zit vervat in de actielijst voor de Dendervallei.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L111_1033 - PAPENMEERSBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.