Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Molenbeek-Terkleppebeek

De Molenbeek-Terkleppebeek ontspringt in Brakel in het natuurgebied van de Everbeekse bossen om in Geraardsbergen uit te monden in de Dender.

De Molenbeek-Terkleppebeek ontspringt in Brakel in het natuurgebied van de Everbeekse bossen om in Geraardsbergen uit te monden in de Dender.

Denderbekken - Terkleppebeek brongebiedDeze beek en met name de bovenloop is één van de ecologisch meest waardevolle waterlopen in het Denderbekken, maar er is toch nog wat werk aan de verbetering van de fysicochemische waterkwaliteit. Onder meer ter hoogte van de Tamelbroekstraat, Breedstraat en Terkleppe in Brakel moet er nog heel wat vuilvracht gesaneerd worden. Een aantal van deze clusters bevinden zich ook geheel of gedeeltelijk in VEN-gebied. Ook in Zarlardinge en Goeferdinge (Geraardsbergen) moet er nog zo een 450 IE aangesloten worden op de riolering. Het belangrijkste huishoudelijk knelpunt om ook naar biologie toe snel vooruitgang te boeken, is gelegen  in de omgeving van de Gentsestraat en de N42 in centrum Geraardsbergen

Tegelijk kent het gebied een belangrijke erosieproblematiek. Vooral in Brakel zijn er heel wat rode (hoge erosiegevoeligheid) en paarse (zeer hoge erosiegevoeligheid) percelen gelegen. Een versterking van het erosiebeleid door intenser samen te werken met gemeente, landbouwer en erosiecoördinator is hier dan ook van belang. Daarnaast is een gerichte handhaving van onder meer de 5m-zone voor bemesting en 1m-zone voor grondbewerking en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk. Ook controles van lozingen van mest of silosappen zijn belangrijk. Indien nodig kan in samenwerking met betrokken landbouwers gestart worden met een oeverzoneproject.Denderbekken - Terkleppebeek (Brakel)

Naast de kwaliteit van de waterloop bepaald door nutriënten en andere vervuilende stoffen, is het van belang om in te zetten op de biologie, en ook hier zijn er nog een aantal belangrijke knelpunten. Deze waterloop is aangeduid op de doelenkaarten voor verschillende belangrijke vissoorten. Er bevindt zich echter nog een belangrijk vismigratieknelpunt aan de Molen Ter Walle. De bovenloop van de Molenbeek ligt middenin belangrijk habitatrichtlijngebied. Waar mogelijk moet op zoek gegaan worden naar win-win’s naar structuur van de waterloop en interactie tussen de waterloop en het natuurgebied.  Maar ook afwaarts moet naar mogelijkheden voor structuurherstel gekeken worden. Onder meer bij de ontwikkeling van de stationsomgeving van Geraardsbergen moet ruimte aan de waterloop gegeven worden. Verder zijn er mogelijkheden opwaarts de Duitsenbroekstraat in Geraardsbergen om de waterloop terug te laten meanderen.

Om de wateroverlast in het gebied verder aan te pakken, plant de provincie Oost-Vlaanderen de aanleg van een wachtbekken net opwaarts de kern van Everbeek-Beneden. Mogelijkheden naar een verdere structuurverbetering van de waterloop en betere relatie met de directe omgeving worden hier best integraal bekeken. 

 

Het actieprogramma voor de Molenbeek-Terkleppebeek zit vervat in de actielijst voor de Dendervallei.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_274 - MOLENBEEK - KALSTERBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.