Molenbeek-Graadbeek
De Molenbeek-Graadbeek ontspringt in het uiterste oosten van Asse. Het overgrote deel van haar afstroomgebied bevindt zich op grondgebied van Aalst, en ze mondt ook daar uit in de Dender. De Molenbeek-Graadbeek behoort tot het Vlaamse afstroomgebied van de Dender. Gelet op haar eigen karakter wordt deze provinciale waterloop toch kort afzonderlijk besproken.
Tussen 2012 en 2017 liep het project gestroomlijnd landschap vanuit de provincie Oost-Vlaanderen. De focus lag op het realiseren van natuurverbinding tussen het boscomplex Herenbos-Kravaalbos, het Kluisbos en de Dender. Dit project heeft ook een gunstige impact op de waterhuishouding in het gebied, waardoor bijkomende acties mogelijk zijn om de biologische en ecologische toestand van de Molenbeek-Graadbeek verder te verbeteren.
Prioritair is de aanpak van de vismigratieknelpunten, waaronder die ten hoogte van de Mooie Molen te Meldert en ter hoogte van de Waverstraat. In het afwaartse traject is ook de structuurkwaliteit van de waterloop nog problematisch. Gelet op de doortocht door Aalst, is het van belang te zoeken naar kleine, lokale win-win’s, zoals het wegnemen van lokale oeververstevigingen, etc.
Dit alles neemt niet weg dat er toch nog een aantal knelpunten zijn op vlak van de waterkwaliteit, met vooral de concentratie fosfor als grootste probleem. Het volledige afstroomgebied is op dit moment gerioleerd, dus de oorzaak hiervan moet elders gezocht worden. Verder onderzoek moet dan ook uitwijzen waar er mogelijk aan afkoppeling van hemelwater kan gedaan worden. Verdunning in het stelsel kan immers voor overstortwerking zorgen, waardoor er toch grijs water in de waterloop komt. Ook om erosie tegen te gaan moet er gezocht worden naar de percelen met de grootste bijdrage tot de diffuse verontreiniging, zodat dit kan aangepakt worden. Daarnaast is een gerichte handhaving van onder meer de 5m-zone voor bemesting en 1m-zone voor grondbewerking en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk. Ook controles van lozingen van mest of silosappen zijn belangrijk. Indien nodig kan in samenwerking met betrokken landbouwers gestart worden met een oeverzoneproject. Tot slot kan bestudeerd worden of de verontreiniging ook afkomstig kan zijn door drainage van aanpalende percelen in de waterloop.
Het actieprogramma voor de Molenbeek-Graadbeek zit vervat in de actielijst voor de Dendervallei.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_276 - MOLENBEEK - GRAADBEEK.