Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Karakterisering oppervlaktewaterlichamen

In het Denderbekken zijn er 9 Vlaamse oppervlaktewaterlichamen, 18 lokale oppervlaktewaterlichamen van 1ste orde en 35 lokale oppervlaktewaterlichamen van 2de orde.

Denderbekken kaart karakterisering oppervlaktewaterlichamenIn het Denderbekken zijn er 9 Vlaamse oppervlaktewaterlichamen, 18 lokale oppervlaktewaterlichamen van 1ste orde en 31 lokale oppervlaktewaterlichamen van 2de orde. Alle waterlichamen vallen onder de categorie 'rivier'.

5 van de 9 Vlaamse oppervlaktewaterlichamen in het Denderbekken vallen onder het watertype 'grote beken'. De 4 Dendergedeeltes zijn dan weer 'grote rivieren'. Alle lokale waterlichamen van 1ste orde behoren tot het type  'kleine beek'.

In het Denderbekken hebben 8 van de 9 Vlaamse oppervlaktewater-lichamen het statuut ‘sterk veranderd’. Sterk veranderde waterlichamen hebben belangrijke hydromorfologische wijzigingen ondergaan ten gevolge van menselijke ingrepen en dienen tegelijk één of meer nuttige doelen (scheepvaart, drinkwater, energieopwekking, bescherming overstromingen, waterregulatie). Enkel de Bellebeek wordt als 'natuurlijk' beschouwd. Ook bij de lokale waterlichamen van 1ste orde zien we voornamelijk sterk veranderde waterlichamen, met name 12 van de 18. 6 waterlichamen 1e orde krijgen het statuut natuurlijk mee, waaronder de Beverbeek, de Scheibeek en Arebeek (Mark) en de Steenvoordebeek (Bellebeek).

Opm: deze karakterisering gaat in vanaf de vaststelling van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027. Voor de analyses en beoordelingen werd gebruik gemaakt van de  waterlichamen  (karakterisering) en hun normkader goedgekeurd in de stroomgebiedbeheerplannen 2016-2021.

 

karakterisering oppervlaktewaterlichamen geoloket

 

Voor het wetgevend kader en de methodiek voor de afbakening en verdere indeling van de oppervlaktewaterlichamen, zie stroomgebiedniveau.

Per waterlichaam kan de karakterisering geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.