Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

algemene beoordeling

Geen enkel oppervlaktewaterlichaam haalt de goede ecologische toestand of potentieel in het Denderbekken.

Geen enkel oppervlaktewaterlichaam haalt de goede ecologische toestand of potentieel in het Denderbekken.

Vlaamse waterlichamen

Slechts 1 Vlaamse waterlichaam haalt een matige score en komt zo in de buurt van de goede toestand/potentieel. 1 Vlaams waterlichaam scoort nog steeds slecht. Het feit dat de deel-parameters het individueel een stuk beter doen, is wel hoopgevend. Voor fytobenthos en macro-invertebraten zien we bijvoorbeeld al goede scores voor 4 respectievelijk 3 waterlichamen. Tegelijk scoort er voor de andere 3 deelparameters nog geen enkel waterlichaam goed.

Lokale waterlichamen

Voor de lokale waterlichamen van 1ste orde is het resultaat nog slechter, met een slechte eindbeoordeling voor 6 van de 18 waterlichamen en slechts 1 waterlichaam die matig scoort, de Molenbeek-Beverbeek te Ninove. Ook hier scoort de deelparameter macro-invertebraten nog vrij goed,voor vis haalt 1 lokaal waterlichaam de goede score.. Tegelijk zijn er ook nog 4 waterlichamen 1ste orde die voor vis nog slecht scoren..

 

Gebiedsgerichte informatie over de ecologische toestand van specifieke oppervlaktewaterlichamen, kan worden geraadpleegd in de rubrieken gebiedsgerichte beoordeling en evolutie ecologische toestand.

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

 

Merk op dat in de beoordeling van de ecologische toestand/potentieel de biologische kwaliteitselementen doorslaggevend zijn. De fysisch-chemische kwaliteit (niet weergegeven op de grafieken) kan de ecologische toestand/potentieel niet minder goed dan ‘matig’ maken. Daarnaast willen we ook benadrukken dat voor de parameter vis niet alle waterlopen systematisch bemonsterd werden en er gebruik werd gemaakt van interpolaties.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.