Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Zwarte Spierebeek (en Spierekanaal)

De Zwarte Spierebeek ontspringt in Tourcoing (Frankrijk) en loopt parallel met het Spierekanaal. Het Spierekanaal loopt van Wasquehal via Roubaix (beide in Frankrijk) tot Spiere-Helkijn en vormt een verbinding met de Deûle (zijrivier van de Leie).

De Zwarte Spierebeek ontspringt in Tourcoing (Frankrijk) en loopt parallel met het Spierekanaal. Het Spierekanaal loopt van Wasquehal via Roubaix (beide in Frankrijk) tot Spiere-Helkijn en vormt een verbinding met de Deûle (zijrivier van de Leie). In Frankrijk krijgt het kanaal de naam Canal de Roubaix (18,2 km). Het is bevaarbaar voor schepen tot 200 ton. In Vlaanderen is het kanaal 1,4 km lang.

De gemeente Spiere-Helkijn heeft samen met de provincie West-Vlaanderen en de intercommunale Leiedal een landschapsplan voor de Zwarte en de Grote Spierebeek opgemaakt. Bedoeling is op termijn het landschap en de natuur rond de beekvalleien te herstellen en recreatief te ontsluiten. Het merendeel van de voorgestelde ingrepen situeert zich rond de dorpskern van Spiere. Er staat alvast in de toekomst structuurherstel gepland voor de Zwarte Spierebeek door de aanleg van een accoladeprofiel. Dit spoort samen met de omgevingsaanleg van de nieuwe stuw in Spiere (door SPW) en het oude zwembad – reconversie (door de gemeente).

Er dient in de nabije toekomst verder werk gemaakt te worden van een grensoverschrijdende dialoog i.f.v. uitwisseling van kwaliteitsgegevens en ook om maatregelen te bespreken die de waterkwaliteit verder zullen verbeteren.

Bovenscheldebekken - Spierekanaal  Bovenscheldebekken - Zwarte Spierebeek naast Spierekanaal

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_64 - ZWARTE SPIEREBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.