Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

fysico-chemie

Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter.

Bovenscheldebekken kaart beoordeling fysico-chemieZowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter. Ongeveer de helft van alle oppervlaktewaterlichamen scoort ontoereikend tot slecht voor fosfor. Opgeloste zuurstof en pH scoren dan weer heel wat beter. Voor pH haalt 90% van de Vlaamse waterlichamen en 100% van de lokale waterlichamen 1ste orde een goede of zeer goede score.

Vlaamse waterlichamen

Bovenscheldebekken grafiek fysico-chemische toestand Vlaamse oppervlaktewaterlichamen55% van de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen scoort ontoereikend, 45%  van de Vlaamse waterlichamen scoort zelfs slecht. De bepalende parameters zijn totaal fosfor en geleidbaarheid die omwille van het 'one out all out'-principe de score naar beneden halen. De Zwalm en de Molenbeek-Maarkebeek scoren desondanks voor de overige parameters relatief goed. De Rone, de Zwarte Spierebeek en de Grote Spierebeek scoren voor verschillende parameters nog onvoldoende tot slecht.

Lokale waterlichamen

Bovenscheldebekken grafiek fysico-chemische toestand lokale 1 oppervlaktewaterlichamenDe lokale oppervlaktewaterlichamen 1ste orde vertonen een zelfde beeld als de Vlaamse waterlichamen. In tegenstelling tot de Vlaamse waterlichamen behaalt geen enkel lokaal waterlichaam een goede score voor de geleidbaarheid. Voor stikstof behaalden de lokale waterlichamen dan weer in 85% van de gevallen een matige toestand. De best scorende waterlopen zijn de Molenbeek-Markebeek, Oossebeek, Peerdestokbeek, Molenbeek-Beiaardbeek en de Stampkotbeek-Munkbosbeek aangezien een iets betere score voor totaal fosfor behaald wordt en matig tot goede scores voor de overige parameters. Minder goed scorende lokale waterlichamen zijn o.a. de Scheebeek, de Leebeek, de Molenbeek-Ronse en de Rijtgracht die problemen hebben met geleidbaarheid en/of zuurstof.

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.