Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Sigmaprojecten uit de eerste uitvoeringsfase

Sigmaprojecten uit de eerste uitvoeringsfase

Voor alle projecten uit de eerste uitvoeringsfase van het Geactualiseerde Sigmaplan zijn de inrichtingswerken ofwel in uitvoering ofwel reeds afgerond. De eerste uitvoeringsfase betreft voor het Benedenscheldebekken de volgende clusters: Hedwige-Prosperpolder, cluster Kalkense Meersen, GOG Vlassenbroekse polder, GOG Wal-Zwijn, cluster Dijlemonding en cluster Durmevallei.

De indicatieve planning die bij de projecten wordt meegegeven is afhankelijk van beschikbare budgetten en de voortgang van de procedures, en is bijgevolg onderhevig aan mogelijke wijzigingen.

De meest actuele informatie over de stand van zaken van deze werken is terug te vinden op de website www.sigmaplan.be. Via deze website kan je je ook inschrijven op de nieuwsbrief van elk project.

Afgeronde projecten

De inrichtingswerken van de volgende projectgebieden binnen het Benedenscheldebekken werden inmiddels afgerond :

  • ontpoldering t.h.v. Lillo (2012)
  • GGG Bergenmeersen (2013)
  • GOG Paardeweide (2014)
  • GOG Wijmeers 1 (2016)
  • ontpoldering Wijmeers 2 (2015)

Projecten in uitvoering

  • Hedwige-Prosperpolder : De realisatie en inrichting van de Hedwigepolder gebeurt overeenkomstig het Verdrag door Vlaanderen en is op 16 oktober 2019 gestart. Sinds maart 2020 zijn ook de graafwerken voor het nieuwe kreken- en geulenstelsel gestart. Tijdens deze graafwerken kijkt een team van archeologen mee in kader van het archeologisch vervolgonderzoek. Bovendien is er een vleermuistoren gebouwd aan de rand van het gebied.
  • Cluster Kalkense Meersen: In de ontpoldering Wijmeers wordt een vloedschaar aangelegd. Deze werken gebeuren enerzijds als pilootproject in het kader van het Interreg-project Immerse (Implementing Measures for Sustainable Estuaries om de getijslag te dempen), anderzijds als maatregel om overlast door knijten in de omgeving van Schellebelle (Wichelen) te verminderen. Het graven van een vloedgeul en de aanleg van een zandstock in Bastenakkers, is inmiddels afgerond. De uitgegraven grond is deels per schip afgevoerd naar Wetteren en ligt als grondstock klaar voor de bouw van de ringdijk van het GOG Bastenakkers. In het deelgebied van de Kalkense Meersen (zie ook Kalkenvaart) werken het ANB en VMM samen aan de herinrichting en het beheer van de Kalkenvaart en de Oude Schelde. Het grootste deel van de werken is ondertussen uitgevoerd. In november 2019 werd gestart met de werken aan de oevers van de Kalkenvaart en met het ontslibben van delen van de Driesesloot en de Bellebeek. Het ANB is eveneens gestart met de Design & Build opdracht voor het ontwerp en de bouw van een voetgangers- en fietsersbrug over de Kalkenvaart.
  • GOG Vlassenbroekse Polder: De grondwerken voor de compartimenteringsdijk en de noordwestelijke ringdijk zijn reeds uitgevoerd.  De bouw van de zuidelijke ringdijk is lopende. Parallel wordt momenteel een vuilstort, dat gelegen is in het noordelijk deel, (in situ door inkapseling) gesaneerd. Er zullen nog nieuwe in- en uitwateringssluizen gebouwd worden en een nieuw scoutslokaal.
  • GOG Wal-Zwijn: De werken aan de ringdijk zijn in maart 2019 herstart en zijn in het begin van de zomer van 2021 afgewerkt. De ontpoldering van Groot Schoor begin juli 2021 voltooid. De rivierdijk werd doorgestoken met een kraan. De bouw van de in- en uitwateringssluizen wordt voorzien in vanaf het najaar 2021en de bouw van de overloopdijk in 2023-2024.
  • Cluster Dijlemonding: Aan de Rupel is het RUP Bovenzanden definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering. Het RUP herbestemt het huidige landbouwgebied naar natuur zodat het huidige GOG (gecontroleerd overstromingsgebied) naar GOG-GGG (gecontroleerd gereduceerd getijdengebied) omgevormd kan worden. Om de veiligheid in de regio te garanderen wordt binnenkort ook het stukje ‘Tien Vierendelen’ als GOG ingericht om water op te vangen. Omdat dit klein gebied slechts zelden zal overstromen, blijft landbouw hier ook in de toekomst mogelijk.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.