Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Zeeschelde

In de Zeeschelde verzamelt zich het water vanuit heel wat grote zijrivieren, zoals de Rupel, Nete, Demer, Dijle-Zenne, Boven-Schelde,… Aangezien de grote zijrivieren samenstromen, komen ook vervuilende stoffen uit deze verschillende gebieden  samen en betekent  dit een hele opgave om hier de goede toestand te halen.

Dit gebied omvat de gebieden van Zeeschelde I, II, III + Rupel, IV.

De Schelde is een 350 kilometer lange rivier die ontspringt in het noorden van Frankrijk en door België en het zuidwesten van Nederland naar de Noordzee stroomt.

Benedenscheldebekken - Zee-Schelde  Benedenscheldebekken - Scheldehaven Paardenschor  

Opwaarts Gent, voor de bekkengrens, wordt de Schelde nog Bovenschelde genoemd. In Gent ondergaat de Schelde voor het eerst de werking van het getij. Het deel van de Schelde dat van Gent via Antwerpen tot aan de Nederlandse grens loopt, heet de Zeeschelde. In de Zeeschelde vermengen zout zeewater en zoet rivierwater zich. Dit zorgt voor een uniek overgangsgebied tussen rivier en zee.

In de Scheldevallei ligt een hele keten van natuurgebieden van Europees belang, namelijk het habitatrichtlijngebied 'Schelde- en Durmeëstuarium van de Nederlandse grens tot Gent'. Het Sigmaplan (zie gebiedsgerichte werking) zet in op het herstellen van het ecosysteem van de Schelde.

Ook het beschermen van het hinterland tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren, het beheren van de Schelde als levensader van de Vlaamse economie en het aantrekkelijker maken van de Schelde voor recreanten vormen een integraal onderdeel van het Sigmaplan.

In de Zeeschelde verzamelt zich het water vanuit heel wat grote zijrivieren, zoals de Rupel, Nete, Demer, Dijle-Zenne, Boven-Schelde,… Aangezien de grote zijrivieren samenstromen, komen ook vervuilende stoffen uit deze verschillende gebieden  samen en betekent  dit een hele opgave om hier de goede toestand te halen. Dit wordt bevestigd vanuit modelmatige doorrekeningen van de nutriëntenvrachten voor stikstof en fosfor. 

Toch is de waterkwaliteit in de voorbije periode sterk verbeterd. De visgemeenschap heeft hiervan geprofiteerd. Zowel de visbiomassa als de soortenrijkdom zijn de voorbije decennia sterk gestegen. Monitoring laat zien dat er meer dan 40 verschillende vissoorten voorkomen in de Zeeschelde. Zeevissen als sprot, haring, zeebaars en bot gebruiken de Schelde als kraamkamer. De fint, een soort die hoge eisen stelt aan de waterkwaliteit, trekt trouw elk voorjaar de rivier op om te paaien. 

De Schelde en haar vallei is ook belangrijk voor riet- en watervogels. Zowel overwinterende als doortrekkende watervogels maken gebruik van het groenblauwe lint. Er worden de laatste jaren verschuivingen tussen de soortgroepen vastgesteld ten gevolge van de verbeterde waterkwaliteit.

Ook tal  van andere dieren waaronder de bever en de otter vinden hun weg terug naar de Scheldevallei. Vooral de otter, een dier net zo iconisch als de wolf en ook bovenaan de voedselpiramide, geeft aan dat visbestanden en waterkwaliteit verbeterd zijn. Maar onderzoek geeft aan dat we op dat vlak ook nog een hele weg te gaan hebben. Daarom werd een specifiek soortenbeschermingsprogramma op poten gezet.

Vlaanderen en Nederland staan samen voor de uitdaging om de balans tussen de belangen van een veilig, natuurlijk en toegankelijk Schelde-estuarium verder te versterken. Klimaatverandering, het behoud van sediment in het estuarium en inzicht in het behalen van natuurdoelen zijn actuele thema’s voor onderzoek.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches. VL11_40 - ZEESCHELDE I, VL08_41 - ZEESCHELDE II, VL17_42 - ZEESCHELDE III + RUPEL, VL17_43 - ZEESCHELDE IV.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.