Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Zijlopen Schelde

Het afstroomgebied van de Zeeschelde en Rupel is enorm groot. Het vormt ruwweg een kwart van de totale oppervlakte van het Benedenscheldebekken.

Binnen dit zeer ruime afstoomgebied bevinden zich een heel aantal waardevolle zijlopen. In onderstaande visietekst geven we van opwaarts (Zeeschelde I) naar afwaarts (Zeeschelde IV) een overzicht van de belangrijkste uitdagingen met betrekking tot deze zijlopen.

De Damsloot bevindt zich helemaal opwaarts langs de Bovenzeeschelde te Destelbergen. De provincie Oost-Vlaanderen plant het ruimen en herinrichting van een aantal waterlopen in de Damvallei.
Binnen het laagveenecosysteem van de Damvallei wordt gestreefd naar de doelvegetaties drijftillen/overgangsveen, eutroof water en blauwgrasland. De hydrologie van dit kwetsbare gebied blijft een aandachtspunt vanuit het waterbeheer. Om deze doelen te bereiken zullen een aantal ruimingswerken en herinrichtingswerken uitgevoerd worden in functie van een optimale afwatering.

Binnen het werkingsgebied van de polder van Vlassenbroek wordt voorzien in integrale projectwerking rond onder meer de Grote Beek, Zwarte Beek en Volaardebeek. Hierbij wordt onder meer ingezet op een aangepast stuwbeheer, ecologische inrichting van waterlopen en aanpak van wateroverlastknelpunten.

Langsheen de Bosbeek en de Molenbeek in Rumst dienen er extra maatregelen genomen te worden ter bestrijding van wateroverlast. Langsheen de Bosbeek zal de provincie Antwerpen een overstromingsgebied aanleggen. De Molenbeek zal i.s.m. de gemeente Rumst verlegd worden om de omgeving van de Molenstraat te ontlasten.

De Vlaamse Waterweg gaat i.s.m. de provincie Antwerpen de benedenloop van de Boom-Nielse Scheibeek herwaarderen. Het betreft een maatregel uit het actieprogramma dat reeds lang bestaat voor de vallei van Boom-Nielse Scheibeek. Er zal een nieuwe uitwateringsconstructie en nieuw rooster geplaatst worden en ook de oevers van de beek worden aangepakt. De gravitaire afwatering zal op die manier in de beste omstandigheden kunnen gebeuren.

Benedenscheldebekken - BarbierbeekDe vallei van de Barbierbeek vormt samen met de kenmerkende bolle akkers de ruggengraat van de natuurlijke verbinding tussen de Schelde- en Durmevallei en de boskernen op de stuifzandrug Waasmunster-Beveren. In 2017 startte de provincie Oost-Vlaanderen met het ‘gestroomlijnd landschap Barbierbeek’ met als doel het versterken van natuurverbinding via de waterlopen en een netwerk van kleine landschapselementen.

In 2018 werd ook het Water-Land-Schapsproject Barbierbeek opgestart. Dit project beoogt het inrichten van bufferstroken langsheen een deel van de Barbierbeek in samenwerking met de aangelanden, de realisatie van soortgerichte acties in het kader van natuurverbinding en een integrale aanpak van waterkwaliteit in een maximaal participatief proces.

Om het risico op overstromingen langs de Wullebeek verder te verminderen zal er door de provincie Antwerpen in het natuurgebied ‘De Reukens’ te Aartselaar een overstromingsgebied aangelegd worden. Deze maatregel vormt het sluitstuk van alle maatregelen die nodig zijn om de wateroverlast in deze vallei aan te pakken. In het verleden werden meer afwaarts reeds de waterloop opengelegd thv de A12, een nieuw rooster en pompstation geplaatst, problematische overwelvingen aangepakt en het overstromingsgebied ‘Koekoekse Plassen’ aangelegd.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches. L111_326 - BARBIERBEEK, L107_289 - DAMSLOOT, L107_282 - MOLENBEEK - GONDEBEEK, L107_296 - VOORSTESLOOT.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.