visie
Voor de Durme streven we naar een goede toestand in 2033, na natuurlijk herstel. De Durme wordt quasi over haar volledige loop geflankeerd door het habitatrichtlijngebied 'Schelde-en Durmeëstuarium van de Nederlandse grens tot Gent'.
Afwaarts is de waterkwaliteit erg bepaald door de tijwerking van de Schelde. Opwaarts is het peil nog steeds bepaald door het tij in de Schelde, maar de kwaliteit van het water is er bepaald door het water dat er vanuit zijbeken, vanuit de Moervaart en vanuit de RWZI in terecht komt. In het bovenstroomse deel van de Getijdedurme, alleszins in de eerste 5 km, treedt er geen of minimale menging op met water vanuit de Schelde.
Uit modelmatige analyses blijkt dat de goede toestand voor de Durme haalbaar is, mits het nemen van de nodige maatregelen. Hierbij denken we in eerste instantie aan het rivier- herstelplan van de Durme, maar ook de belangrijke renovaties aan de RWZI's Hamme en Lokeren zullen een positieve impact hebben. De huidige probleemparameters voor de Getijdedurme zijn fosfor, geleidbaarheid en macro-invertebraten. Waterplanten, fyto-plankton en vis scoren goed.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL08_39 - GETIJDEDURME, L107_305 - ZELEBEEK.