Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het Sigmaplan voor de Durme wil de rivierdynamiek terug in evenwicht brengen met de omgeving en omvat een pakket maatregelen die de rivier beveiligen tegen overstromingen én de natuur herstellen.

Het Sigmaplan voor de Durme wil de rivierdynamiek terug in evenwicht brengen met de omgeving en omvat een pakket maatregelen die de rivier beveiligen tegen overstromingen én de natuur herstellen. Het Sigmaplan voor de Durme omvat de aanleg van een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied, ontpolderingen en wetlands. Die geven de Durme meer ruimte en verminderen de wateroverlast in het omliggende gebied.

Er zijn reeds heel wat ingrepen in het gebied gebeurd: bouw van de ringdijken en start van de bouw van de sluizen voor de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) en gereduceerd getijdengebied (GGG) in De Bunt te Hamme, aanleg van ringdijken en randinfrastructuur voor de ontpoldering in het Groot en Klein Broek te Waasmunster en Temse, aanleg en ontwikkeling van de wetlands Weijmeerbroek te Waasmunster en Bulbierbroek te Hamme. Het wetland Hagemeersen te Lokeren werd afgewerkt.

Als gevolg van het ontbrekende bovendebiet, de getij asymmetrie en de grote sedimentlading in het systeem is de Durme aangeslibd. Om hieraan te verhelpen zal de Durme uitgebaggerd worden in stroomopwaartse richting. Het benedenstrooms deel tot iets voorbij de brug in Waasmunster werd reeds aangepakt. De baggerwerken uit fase 1 worden mede gerealiseerd in het kader van het Interreg project USAR (Using Sediment as a Resource). Er zal onderzocht worden of de baggerspecie kan aangewend worden om de ringdijk van het bestaande Potpolder IV te renoveren. De voorbereidende werken zijn in 2019 gestart. Na de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen werden deze werken deels stopgezet.

De dam van Lokeren was een belangrijk vismigratiepunt op Vlaams niveau. Het pompgemaal werd voorzien van een vispassage, waardoor het vismigratieknelpunt werd weggewerkt.

In de periode 2022-2027 zullen nog volgende deelprojecten van het Sigmaplan voor de Durme opstarten:

  • Sombeekse meersen te Waasmunster: ontpoldering
  • Polder van Waasmunster te Waasmunster: ontpoldering
  • Oude Durme te Waasmunster en Hamme: wetland
  • Durmemeersen te Zele: wetland
  • Potpolder IV/Hof ten Rijen te Waasmunster: wetland/verweving

De volledige renovatie van het gecontroleerd overstromingsgebied Potpolder IV wordt gefaseerd uitgevoerd:

  • Fase 1: Onderhoudsbaggerwerken en renovatie van GOG Potpolder IV (ringdijk)
  • Fase 2: Bouw van nieuwe pompstations
  • Fase 3: Renovatie overloopdijk en sloop bestaand pompstation

Daarnaast moeten er ook nog dijkwerken langs de Durme worden uitgevoerd. Al deze maatregelen samen zorgen mee voor een ecologisch robuuste waterloop en vallei, die beveilligd is tegen overstromingen. Samen met de in het stroomgebiedbeheerplan voorziene acties op de Moervaart, Lede en Zeeschelde moet dit ervoor zorgen dat de goede ecologische toestand voor de Getijdedurme gehaald wordt in 2033.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.