Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Nieuwe Kale

De huidige kwaliteit van de Nieuwe Kale is nog een eind verwijderd van de goede toestand en is voor een groot deel afhankelijk van de waterkwaliteit die het ontvangt vanuit de Oude Kale en Meirebeek en het kanaal Gent-Terneuzen (aandachtsgebied type 4).

De Nieuwe Kale staat in open verbinding met het kanaal Gent-Terneuzen Het afstroomgebied is relatief klein en kent een gering eigendebiet, via het Duivelsputgemaal ontvangt de waterloop water vanuit de Oude Kale en Meirebeek. Een aanzienlijk debiet wordt afgenomen door Stora Enso als proceswater.

Bekken van de Gentse Kanalen - Nieuwe Kale  Bekken van de Gentse Kanalen - Nieuwe Kale (2)

De huidige kwaliteit van de Nieuwe Kale is nog een eind verwijderd van de goede toestand en is voor een groot deel afhankelijk van de waterkwaliteit die het ontvangt vanuit de Oude Kale en Meirebeek en het kanaal Gent-Terneuzen (aandachtsgebied type 4). 

Het afvalwater van de meeste woningen in het gebied wordt op heden al ingezameld en doorgevoerd naar een waterzuiveringsinstallatie. In het afstroomgebied zijn nog een aantal woningen die hun afvalwater ongezuiverd lozen, bv. in de Buntstraat,  en de Steenovenstraat te Evergem, aansluiting van deze woningen op het rioleringsstelsel is nodig. Een gescheiden rioolstelsel wordt aangelegd in Westbeke, de Buntstraat en de Durmestraat. De restdruk vanuit huishoudelijke lozingen en mogelijke overstorten wordt in de komende planperiode beter in kaart gebracht. Ook de invloed van naastliggende bedrijven op de water-of bodemkwaliteit wordt beter in kaart gebracht.

Vanaf Durmakker loopt de Nieuwe Kale op de grens van een vrij open agrarisch gebied. Diffuse bronnen en puntbronnen vanuit deze regio worden beter in kaart gebracht en waar nodig gemitigeerd.

Omwille van de beperkte oppervlakte van het afstroomgebied en geringe migratiemogelijkheden is het visbestand in de Nieuwe Kale relatief fragiel. NTMB en structuurherstel worden verder toegepast op de waterlopen in het afstroomgebied.

De verziltingsproblematiek wordt beter in kaart gebracht en waar nodig worden acties genomen die ons beter wapenen tegen de schadelijke effecten van oprukkende verzilting vanuit het Kanaal Gent-Terneuzen.

Meer informatie over de gebiedsgerichte werking binnen dit gebied is terug te vinden op de website van het bekken van de Gentse Kanalen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_177 - NIEUWE KALE.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.