Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Leopoldkanaal

Het afstroomgebied van het oostelijk pand van het Leopoldkanaal is typisch poldergebied. Zowel voor landbouw als natuur heeft dit gebied een bijzondere waarde, ook voor zachte recreatie biedt dit gebied heel wat mogelijkheden. 

Bekken van de Gentse Kanalen - verbinding Roeselarekreek-Boerenkreek  Bekken van de Gentse Kanalen - Leopoldkanaal-vistrap Isabellagemaal

Het Leopoldkanaal zit dicht bij de goede toestand (aandachtsgebied type 4), voornamelijk de fosforconcentratie in de waterloop en geleidbaarheid blijkt nog te hoog. Het Leopoldkanaal is voor zijn waterkwaliteit mede afhankelijk van de kwaliteit van het water die het ontvangt van zijn zijwaterlopen, inclusief dit van de Zwartesluisbeek als van de Isabellawatering. Verder terugdringen van inspoeling van nutriënten en bestrijdingsmiddelen vanuit landbouw en huishoudens is van belang.

Zo is er heel wat uitgestrekte lintbebouwing in het gebied aanwezig die nog ongezuiverd loost in het afstroomgebied bv. in de Watervlietsesteenweg en Oudemansdijk te Sint-Laureins.

Het fijnmazig karakter van het waterlopenstelsel zorgt voor een groot uitwisselingsoppervlak tussen het aanpalend landgebruik en het waterlopenstelsel. Verhoogd toezicht & handhaving van de afstandsregels rond waterlopen dient de directe instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen tot een minimum te beperken, zowel vanuit huishoudens als landbouw. Oeverzones langsheen de slagaders van het waterlopenstelsel ondersteunen te allen tijde een goed onderhoud van de waterlopen en beperken de instroom van nutriënten.

De vele typische kreken en het Leopoldkanaal, vormen de belangrijkste natuurkernen. Natuurverbindingsgebieden en kunstmatige ingrepen aan oevers, stuwen sluizen, bruggen en duikers bieden oppervlaktewater- en grondwaterafhankelijke planten en dieren de mogelijkheid zich tussen de (grensoverschrijdende) kerngebieden en nieuwe natuurgebieden te verplaatsen. Landbouw, natuur en zachte recreatie gaan zo veel als mogelijk hand in hand.

Een groot deel van het landbouwareaal in het Krekengebied is gevoelig voor wateroverlast. Het principe van water vasthouden aan de bron wordt verder geïmplementeerd, mogelijkheden kunnen onder meer gevonden worden in het voorzien van een aangepast profiel van waterlopen en het ophouden van water door aangepast stuwbeheer. Ook in kader van de verdrogingsproblematiek is dit van belang. Hiertoe kan de verdere uitbouw van een telemetrisch netwerk en de optimalisatie van de pompinfrastructuur in het gebied ons in staat stellen om de belangrijkste waterpeilen te monitoren en actiever te beheren in functie van het omliggend landgebruik. Voor knelpuntzones waar een gedifferentieerd peilbeheer in functie van ruimte en of tijd noodzakelijk is kan het instrument van peilafspraken worden gebruikt. 

Voor het Leopoldkanaal zal een verbetering van de water- en waterbodemkwaliteit zorgen voor soortenrijke aquatische levensgemeenschappen. De kanaalbermen hebben een natuurvriendelijk beheer, bij voorkeur via een rondtrekkende schaapskudde. Hierdoor ontstaan structuur- en soortenrijke vegetaties met typische kalk indicerende en warmte minnende kruiden en verspreid struweel.

Meer informatie over de gebiedsgerichte werking binnen dit gebied is terug te vinden op de website van het bekken van de Gentse kanalen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL08_172 - LEOPOLDKANAAL I.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.