Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Isabellawatering

De fysicochemische waterkwaliteit van de Isaballawatering is sterk wisselend, met fosfor als belangrijkste kwaliteitselement die consistent onvoldoende scoort.

De Isaballawatering mondt uit in het Leopoldkanaal, water vanuit het afstroomgebied kan doorgestuurd worden naar Evides in Nederland waar het aangewend kan worden als proceswater of voor drinkwaterproductie.

Bekken van de Gentse Kanalen - Isabellarigool  Bekken van de Gentse Kanalen - Isabellarigool(2)

De fysicochemische waterkwaliteit is sterk wisselend, met fosfor als belangrijkste kwaliteitselement die consistent onvoldoende scoort. Ook de biologie is op heden niet stabiel, het visbestand in de waterloop heeft het moeilijk. Aanzienlijke inspanningen van alle partijen zijn nodig om de goede toestand te bereiken (aandachtsgebied type 4). 

Gerichte doorlichting van het waterlichaam moet duidelijk maken welke concrete maatregelen in de toekomst genomen moeten worden om de goede toestand in dit waterlichaam te bereiken. Duidelijk is dat de druk naar het waterlopensysteem van zowel landbouw als huishoudens in het gebied nog relatief hoog is. Puntbronnen en diffuse bronnen van verontreiniging zorgen nog voor een te sterke toevoer van nutriënten en beschermingsmiddelen. Zowel de biologie als de fysicochemie in het waterlopenstelsel kan nog sterk verbeterd kan worden op heel wat plaatsen. De uitgestrekte lintbebouwing in het gebied loost hoofdzakelijk nog ongezuiverd in het achterliggend waterlopenstelsel. Een aanzienlijke saneringsachterstand van huishoudelijk afvalwater moet nog weggewerkt worden. Verhoogd toezicht & handhaving van de afstandsregels rond waterlopen dient de directe instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen tot een minimum te beperken, zowel vanuit huishoudens als landbouw. Via oeverzoneprojecten kan de instroom van nutriënten en sediment vanuit de landbouwpercelen beperkt worden. Ook de structuurkwaliteit van de waterlopen is op veel locaties nog voor verbetering vatbaar.

Door toepassing van natuurlijke oevers waar mogelijk en kleinschalige elementen die lokaal de structuurkwaliteit verhogen zodat meer stromingsvariatie ontstaat kan het zelfzuiverend vermogen van en de biologie in het waterlopensysteem ondersteund worden De stuw op de Isabellarigool wordt vispasseerbaar gemaakt.

Meer informatie over de gebiedsgerichte werking binnen dit gebied is terug te vinden op de website van het bekken van de Gentse kanalen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL08_157 - ISABELLAWATERING.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.