Karakterisering oppervlaktewaterlichamen
Er zijn in het bekken van de Brugse Polders 16 Vlaamse oppervlaktewaterlichamen, 26 lokale oppervlaktewaterlichamen van 1ste orde en 38 lokale oppervlaktewaterlichamen van 2de orde.
10 van de 16 Vlaamse waterlichamen behoren tot de categorie 'rivier'. Het Boudewijnkanaal + Achterhaven Zeebrugge, de Spuikom en de Brugse Reien worden als 'meer' gecategoriseerd. Daarnaast zijn er vier overgangswateren nl. de Zeebrugge Buitenhaven, de Blankenbergse Havengeul + Jachthavens, de Oostendse Havengeul + Jachthavens en Het Zwin. Het Zwin was voorheen een “kustwater” maar door de uitbreiding i.k.v. het Zwinproject, staat dit waterlichaam nu in verbinding met het hinterland waardoor dit een overgangswater wordt.
Alle lokale waterlichamen van 1ste en 2de orde behoren tot de categorie 'rivier'.
Elke categorie wordt verder gedifferentieerd in watertypen. In de kustpolders treffen we brakke en zoete polderwaterlopen aan, naar het zuiden toe het type kleine beek. De meren zijn van het type sterk brak behalve de Brugse reien die als ionenrijk alkalisch bestempeld worden. De havens en het Zwin zijn zoute mesotidaal laaglandestuaria.
In het bekken van de Brugse Polders zijn ongeveer de helft van de waterlichamen sterk veranderd. Kunstmatige waterlopen zijn logischerwijs de kanalen en de waterlichamen die als meer of overgangswater gecategoriseerd werden. Er zijn ook nog natuurlijke waterlichamen die deels door beschermd gebied of doorheen open landschap stromen en weinig menselijke ingrepen ondergaan hebben: Rivierbeek-Hertsbergebeek, Ronselarebeek, Hoofdsloot, Lisseweegse Vaart, Schellevliet, Sint-Trudoledeken, Poversbeek en Geleedbeek-Passendalegeleed. Daarnaast is uiteraard het natuurgebied Het Zwin ook een natuurlijk waterlichaam.
Opm: deze karakterisering gaat in vanaf de vaststelling van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027. Voor de analyses en beoordelingen werd gebruik gemaakt van de waterlichamen (karakterisering) en hun normkader goedgekeurd in de stroomgebiedbeheerplannen 2016-2021.
karakterisering oppervlaktewaterlichamen geoloket
Voor het wetgevend kader en de methodiek voor de afbakening en verdere indeling van de oppervlaktewaterlichamen, zie stroomgebiedniveau.
Per waterlichaam kan de karakterisering geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.