Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Drinkwater- en watervoorziening

Binnen het Netebekken zijn drie drinkwatermaatschappijen actief nl. Water-Link, Pidpa en de Watergroep.

Binnen het Netebekken zijn drie drinkwatermaatschappijen actief nl. Water-Link, Pidpa en de Watergroep.

Netebekken - drinkwaterbedrijfWater-link staat in voor de levering van water gewonnen uit oppervlaktewater aan de bevolking, de scheepvaart en de industrie van de agglomeratie Antwerpen. Via haar twee productielocaties, Oelegem (Albertkanaal) en Walem (Netekanaal), voorziet het bedrijf meer dan een miljoen verbruikers en de volledige Antwerpse haven- en industriezone van drinkwater. Water-link levert tevens grote hoeveelheden drinkwater aan andere drinkwatermaatschappijen. 

Pidpa levert drinkwater aan het grootste deel van het Netebekken en maakt hiervoor voornamelijk gebruik van grondwaterwinningen. Pidpa beschikt over 24 vergunde grondwaterwinningen waarvan er zich 15 in het Netebekken situeren. Pidpa maakt een onderscheid tussen waterproductiecentra, waar water gewonnen en gezuiverd wordt, en satellietwinningen die enkel bestaan uit pompputten en een hoogspanningscabine. De waterproductiecentra van Balen-Kanaal, Grobbendonk, Herentals, Mol, Oud-Turnhout en Westerlo zijn operationeel in het Netebekken.

De Watergroep levert drinkwater in een klein deel van het Netebekken. Eén grondwaterwinning is hier relevant. Het waterproductiecentrum en de beschermingszone van Lommel bevinden zich deels binnen het Netebekken. Een deel van de huishoudens in het Netebekken wordt via deze winning van drinkwater voorzien.

De drinkwaterproductie uit oppervlaktewater wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit van het ruwe water. In het Netebekken hebben we weinig invloed op de kwaliteit van het Albertkanaal, dat gevoed wordt door de Maas. Tijdens droge zomers zorgt de blauwalgenproblematiek geregeld voor bijkomende operationele uitdagingen in de oppervlaktewaterwinning. Bij aanhoudende droogte kan ook het kwantiteitsaspect een rol gaan spelen. Ongeveer een derde van het debiet van het Albertkanaal wordt gebruikt voor drinkwaterproductie, maar tegelijkertijd is het Albertkanaal ook een van de belangrijkste transportassen over het water in Vlaanderen.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.