Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Centrale Maasvlakte

De Maas is door zijn eigenheid sterk verschillend van overige waterlopen. De waterlopen in deze cluster hebben hun eigen karakteristieken en problemen waardoor ze een aparte beschrijving verdienen. Omwille van de hydrografische samenhang en gehanteerde methodiek werden ze net zoals de Maas wel in klasse 4 (=aandachtsgebied type 1) ondergebracht.

Deze cluster heeft betrekking op verschillende kleinere afstroomgebieden van lokale waterlichamen die rechtstreeks uitmonden in de Gemeenschappelijke Maas, waaronder de Zanderbeek, de Kikbeek, de Ziepbeek, de Kogbeek en de Vrietselbeek. Hoewel ze behoren tot het rechtstreeks afstroomgebied van de Gemeenschappelijke Maas worden ze hier toch in een aparte cluster ondergebracht.

Maasbekken - Beverdam Zanderbeek  Maasbekken - Kikbeek Dr Haubenbaan

De Maas is door zijn eigenheid sterk verschillend van overige waterlopen. De waterlopen in deze cluster hebben hun eigen karakteristieken en problemen waardoor ze een aparte beschrijving verdienen. Omwille van de hydrografische samenhang en gehanteerde methodiek werden ze net zoals de Maas wel in klasse 4 (=aandachtsgebied type 1) ondergebracht.

De waterkwaliteit dient in alle waterlopen op termijn te verbeteren. Het rioleringsstelsel in dit deelbekken is relatief goed uitgebouwd, maar optimalisatie met onder meer gereduceerde overstortwerking en verdergaande zuivering op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Lanaken, zijn  essentieel de komende planperiode om de hoge fosforvracht op de Ziepbeek te minderen. Voor het saneren van de overstorten moeten in eerste instantie brongerichte maatregelen genomen worden, zoals de maximale afkoppeling van hemelwater en infiltratie. Ondermeer in Opgrimbie zijn grote afkoppelingsprojecten gepland. De grootste winsten voor aansluiting van huishoudelijk afvalwater zijn te maken bij de Kikbeek. Complementair dient de inspoeling van nutriënten naar de waterloop op termijn gereduceerd te worden.

De waterlopen in dit deelgebied hebben grotendeels een matige structuurkwaliteit. Enkel de Kikbeek wordt ontoereikend bevonden. De waterlopen in deze relatief dichtbevolkte gebieden zijn vaak overwelfd of ingebuisd. Enkel de Zanderbeek wordt plaatselijk beoordeeld met een goede beekstructuur. Omwille van hun hogere potentie voor beekherstel komen o.a. de Asbeek, de Ziepbeek en de Kikbeek prioritair in aanmerking voor beekherstel. Deze waterlopen dienen maximaal ingericht te worden als een blauw-groene ecologische verbinding tussen de Maasvallei en het Kempens Plateau. De structuur en de waterkwaliteit van deze beken moet absoluut worden gevrijwaard omwille van hun beschermde soorten. Onder andere de Zanderbeek, Beek, Rachelsbeek, Kikbeek en Ziepbeek zijn aangeduid als prioritaire waterlopen voor vrije vismigratie. De bovenlopen van deze waterlopen dienen ten laatste in 2027 visoptrekbaar zijn vanuit de Maas.

Verschillende waterlopen in dit deelgebied kunnen bij hoogwater van de Maas onvoldoende afwateren. Overpompen is hier de enige oplossing. Het is dan ook zeer belangrijk dat bij de ontwikkeling van nieuwe projecten  maximaal wordt ingezet op hergebruik, infiltratie en buffering van regenwater. Door de ligging van drinkwaterwinningen in Eisden en Meeswijk is infiltratie in de grindlagen in een ruime (beschermings-) zone daarrond echter niet aangewezen. Hier zal dus gefocust moeten worden op hergebruik en buffering van hemelwater.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_879 - VRIETSELBEEK - OUDE MAAS (DILSEN), L107_883 - ZIEPBEEK, L111_1091 - KIKBEEK, L111_1090 - ZANDERBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.