Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

De Moerdijkvaart heeft nog een slechte biologische kwaliteit. Er komen namelijk weinig tot geen waterplanten (macrofyten) en fytoplankton (wieren en algen) voor.

De Moerdijkvaart heeft nog een slechte biologische kwaliteit. Er komen namelijk weinig tot geen waterplanten (macrofyten) en fytoplankton (wieren en algen) voor. De macro-invertebraten en vissen worden wel al als matig beoordeeld. Er is soms vissterfte op de Moerdijkvaart. Er is een vrije verbinding met het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Binnen het afstroomgebied vormen verschillende pompgemalen vismigratieknelpunten.

Het zuurstofgehalte en het stikstof gehalte zijn meestal goed. Om vissterfte te voorkomen in de Moerdijkvaart wordt bij een laag zuurstofgehalte tijdelijk een beluchter geplaatst. Het fosforgehalte scoort nog ontoereikend, maar is bij de laagste waarden in het IJzerbekken. De meest beperkende factor is de hoge geleidbaarheid. Deze hoge geleidbaarheid wordt gemeten in lange droge periode. De oorsprong ligt waarschijnlijk in het lagergelegen pompgebied Moere. Het ondiepe grondwater is er zout en komt op een diepte van minder dan 2m onder de oppervlakte voor. Tijdens lange droge perioden kwelt dit zoute water naar de oppervlakte. Om dit effect tegen te gaan kan langer een hoger waterpeil aangehouden worden.

Het aandeel in de vuilvracht voor stikstof is grotendeels (85%) van de sector landbouw. Ook voor fosfor is het aandeel bijna de helft (43%) in de totale vuilvracht in dit afstroomgebied. Huishoudens hebben ongeveer de andere helft (42%) aandeel in de totale vuilvracht voor fosfor.

Om een antwoord te bieden op de slechte fysico-chemische toestand wordt het generiek beleid voor optimale bemesting en uitbouw van de saneringsinfractructuur verder gezet.

In dit afstroomgebied komen nog vaak incidenten voor, zoals huishoudelijk afvalwater in de regenwaterriolering die loost op de Akkerbeek in Eernegem of lozing van mest of erfsappen op de Koolveldbeek/Blekerijbeek in Ichtegem, de Hogeveldbeek in Eernegem, de Bourgognebeek in Eernegem, het Vaartdijkgeleed in Gistel. De oorzaken worden opgespoord en structurele problemen worden aangepakt.

In het bovenstroomse gedeelte bevinden zich de dorpskernen van Koekelare, Ichtegem, Eernegem en Aartrijke. Het huishoudelijk afvalwater wordt binnen het afstroomgebied gezuiverd in de KWZI’s Zande, Gistel-Moere, Koekelare of wordt naar de RWZI van Oostende gevoerd.  Om de invloed van overstortwerking van de dorpen Koekelare, Eernegem, Ichtegem en Gistel te beperken worden verder gescheiden rioleringen aangelegd. De KWZI van Wijnendale is nog te bouwen en is erg belangrijk omwille van de vuilvracht die zal worden weg gehaald van o.a. de Kasteelbeek in het habitatrichtlijngebied bos van Wijnendale en Moubeek (aandachtsgebied Rivierbeek Hertsbergebeek in het bekken van de Brugse Polders). Het aandeel verspreide bebouwing die het huishoudelijk afvalwater individueel moet zuiveren (IBA) is in dit afstroomgebied beperkt.

In 2020 wordt de fysico-chemische waterkwaliteit in het afstroomgebied van de Moerdijkvaart in detail bemeten. Daarna volgt een analyse van deze gegevens om de oorzaken voor het hoge fosforgehalte en de hoge geleidbaarheidswaarden te achterhalen.

Om wateroverlast te voorkomen werden de dijken langs de Moerdijkvaart tussen de Keiweg en de Vaartstraat al hersteld. De Vlaamse Milieumaatschappij zal de dijken langs de Moerdijkvaart aansluitend tussen de Vaartstraat en de Nieuwlandstraat herstellen en de oevers ook ecologisch inrichten. Deze inrichting zal de ontoereikende structuurkwaliteit verbeteren. En zal zich hopelijk vertalen in een verbeterde biologische kwaliteit.

Om waterschaarste te voorkomen wordt het hemelwater zo veel mogelijk stroomopwaarts vastgehouden. Grachten spelen hier een belangrijke rol in. In de waterlopen kunnen visvriendelijke stuwen geplaatst worden. Er kunnen kleinschalige waterbekkens aangelegd worden.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL11_11 - MOERDIJKVAART.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.