Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Ieperlee

De voorbije jaren zette het Europese WaterProtect project in op het verminderen van pesticiden in de Bollaertbeek en een Leader project was er op gericht om erosie langs de Kleine Kemmelbeek te beperken.

De belangrijkste toevoer waterlopen van de Ieperlee zijn de Bollaertbeek en de Kleine Kemmelbeek. De Kleine Kemmelbeek ontspringt op de Kemmelberg en stroomt via de Dikkebusvijver naar de Ieperlee ter hoogte van Ieper. De Bollaertbeek ontspringt ook op de Zuidwestvlaamse heuvelrug en verandert ter hoogte van het overstromingsgebied de Verdronken Weiden van naam naar Ieperlee. Ter hoogte van Drie Grachten mondt de Ieperlee uit in het kanaal Ieper-IJzer.

IJzerbekken - Ieperlee (Komenseweg 2)  IJzerbekken - Zillebekevijver  IJzerbekken - Verdronken Weiden

De voorbije jaren zette het Europese WaterProtect project in op het verminderen van pesticiden in de Bollaertbeek en een Leader project was er op gericht om erosie langs de Kleine Kemmelbeek te beperken. Beide projecten worden nu verder gezet in het landinrichtingsproject Waterlandschap - “Robuuste waterlopen Westhoek” en het Leader project Westhoek. De doelstellingen, minder pesticiden en minder sediment naar de waterlopen, werden uitgebreid naar beide beken. Het oppervlaktewater uit dit afstroomgebied wordt gebruikt voor drinkwaterproductie. Het ruw water wordt gewonnen uit de Dikkebusvijver en de Zillebekevijver. Omwille van overschrijding van de normen voor pesticiden in het oppervlaktewater (deze normen zijn een stuk strenger dan de milieukwaliteitsnormen) kan gedurende een periode van enkele maanden geen water ingenomen worden. Een uitdaging voor de Dikkebusvijver en Zillebekevijver vormen cyanobacteriën (of blauwalgen) in warme, droge perioden. Veel van deze bacteriën scheiden giftige stoffen af waardoor het water gevaarlijk wordt om in te watersport te beoefenen. De toxines worden verwijderd in het waterproductiecentrum en vormen geen bedreiging voor het drinkwater, maar de aanwezigheid van blauwalgen bemoeilijken wel het zuiveringsproces. Ze zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid nutriënten. Er wordt daarom naar een locatie gezocht voor een defosfatering wetland stroomopwaarts de Dikkebusvijver en/of Zillebekevijver zodat de algenbloei in deze vijvers verminderd kan worden. Er wordt ook gezocht naar nieuwe mogelijkheden om historische  fosforverontreiniging in de slibbodem vast te leggen.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.