visie
De brakke polderwaterloop Langgeleed heeft een vrij goede biologische kwaliteit. Zowel macro-invertebraten als macrofyten (waterplanten) worden als goed beoordeeld. Vissen hebben een matige beoordeling. De vismigratieknelpunten zijn vooral schuiven. Deze worden vis passeerbaar gemaakt. Bij een laag zuurstofgehalte, veroorzaakt door overstortwerking, komt soms vissterfte voor.
Ook de fysico-chemische kwaliteit is voor de meeste stoffen goed, behalve voor fosfor, met toch nog relatief hoge waarden (1 à 1,5 mg/l).
Om het fosfor gehalte te verminderen wordt het generiek beleid voor optimale bemesting en uitbouw en optimaliseren van de saneringsinfractructuur verder gezet.
Het zuiveringsgebied van Wulpen heeft, net als de andere zuiveringsgebieden aan de kust, een hoge zuiveringsgraad (ca. 90%). Dit betekent dat al veel huishoudens op de riolering zijn aangesloten en de nadruk vooral ligt op optimalisatie van de riolering, zoals verminderen van de overstortwerking op het Langgeleed. Het aandeel verspreid gelegen huishoudens dat moet voorzien in een individuele behandeling van hun afvalwater is beperkt.
Specifieke aandacht is nodig voor seizoensgebonden overstortwerking vanuit de toeristische badsteden wegens invloed op de kwaliteit van het kustwater en de tijdelijk hogere vraag naar drinkwater.
De Westkustpolder heeft de laatste jaren al verschillende trajecten van het Langgeleed, waaronder in Plopsaland, op een ecologische manier opnieuw ingericht om de ontoereikende toestand te verbeteren. Een ecologische inrichting ter hoogte van de Langgeleedstraat en in open profiel leggen op het militair domein van Koksijde zijn gepland.
Om de schade van wateroverlast en watertekort te minimaliseren is het volledige netwerk van polderwaterlopen belangrijk voor de opvang en berging van hemelwater. De bergingsmogelijkheden kunnen geoptimaliseerd worden door open houden of terug open maken van grachten en een aangepast peilbeheer. Het ganse gebied is laag gelegen ten opzichte van het normaal zeepeil. De lozing naar zee via het Kattensas in Nieuwpoort verdient bijzondere aandacht op vlak van peilbeheer. Er wordt onderzocht hoe het gebufferde water maximaal kan benut worden, zodat minimaal geloosd wordt naar zee en houdt tegelijk rekening met de zeespiegelstijging en de maatregelen om de kust te beschermen.
Om watertekort te voorkomen moeten de kustgemeenten sterk inzetten op het vrijwaren van infiltratiegebieden en op ontharden van de kuststrook.
Er wordt onderzocht hoe een verbinding tussen het Langgeleed en de Oude Veurnevaart en de Slijkvaart de waterbalans kan verbeteren.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL17_15 - HAVENGEUL IJZER.