Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

De biologische toestand voor de Bollaertbeek is slecht voor macrofyten (waterplanten) en ontoereikend voor macro-invertbraten, De Kleine Kemmelbeek heeft als een van de weinige beken in het IJzerbekken een goede beoordeling voor macro-invertebraten en macrofyten (waterplanten) voor het traject stroomafwaarts de Dikkebusvijver.

De biologische toestand voor de Bollaertbeek is slecht voor macrofyten (waterplanten) en ontoereikend voor macro-invertbraten, vissen en fytobenthos. Het zuurstofgehalte is nog erg laag in de beek (meetpunt Rijselseweg) en er komen te veel nutriënten (fosfor en stikstof) voor in het water. Deze beek kent al verschillende jaren het grootste aantal en de hoogste overschrijdingen voor pesticiden in het IJzerbekken, zoals zoals (4-Chloor-2methylfenoxy)azijnzuur of MCPA, diflufenican, flufenacet, linuron en aclonifen.

De Kleine Kemmelbeek heeft als een van de weinige beken in het IJzerbekken een goede beoordeling voor macro-invertebraten en macrofyten (waterplanten) voor het traject stroomafwaarts de Dikkebusvijver. De beoordeling voor vissen is ontoereikend. De knelpunten worden door terreinonderzoek gezocht.

Het meetpunt op de Kleine Kemmelbeek stroomafwaarts de Dikkebusvijver heeft nog een relatief laag zuurstofgehalte. Het gehalte fosfor en stikstof wordt als matig beoordeeld maar ligt wel bij de laagste waarden in het IJzerbekken. Het meetpunt stroomopwaarts de Dikkebusvijver heeft een hoger zuurstofgehalte, maar meet ook meer nutriënten.

Het aandeel in de vuilvracht voor stikstof is grotendeels (88%) van de sector landbouw. Ook voor fosfor is het aandeel groter dan de helft (69%) in de totale vuilvracht in dit afstroomgebied. Huishoudens hebben ongeveer een kwart (27%) van het aandeel in de totale vuilvracht voor fosfor.

Uitspoeling (rechtstreeks of via drainage) en afspoeling van landbouwpercelen zijn de belangrijkste oorzaken voor hoge nutriëntwaarden. De landbouwers die percelen langs deze waterlopen gebruiken, worden geïnformeerd om optimale bemesting toe te passen, afspoeling van erfsappen te voorkomen, braakliggende percelen te vermijden, bufferstroken aan te leggen, impact van drainagewater te beperken door denitificatie,…

Ook over optimaal gebruik van pesticiden, om puntlozingen en diffuse lozingen te vermijden, worden landbouwers geïnformeerd en begeleid. Het landinrichtingsproject voorziet onder andere in de aanleg van bufferstroken. Het gebruik van de aanzuigplaatsen aan de Kleine Kemmelbeek in Dikkebus en aan de Ieperlee in Noordschote worden verder aangemoedigd. Er wordt ook gezocht naar nieuwe locaties en de mogelijkheid om spuittoestellen veilig te reinigen.

Zowel de rioleringsgraad (79%) als de zuiveringsgraad (75%) zijn nog relatief laag en er komt nog verdunning voor van het afvalwater met hemelwater.

Het huishoudelijk afvalwater van de dorpskernen Kemmel en recent ook Wijtschate wordt gezuiverd in de plaatselijke KWZI. Hopelijk zal zich dit snel vertalen in een waterkwaliteitsverbetering voor de Wijtschatebeek. Een deel van het huishoudelijk afvalwater wordt naar buiten het afstroomgebied gevoerd waar het in de RWZI’s van Ieper of Vlamertinge gezuiverd wordt. Rond Voormezele zijn nog verschillende straten prioritair te voorzien van riolering. De zuivering van het huishoudelijk afvalwater voor de gespreide bebouwing in het buitengebied wordt vooral voorzien door middel van IBA’s.

De structuurkwaliteit is nog ontoereikend voor de Ieperlee en Kleine Kemmelbeek. Een klein deeltje van de Bollaertbeek wordt als matig beoordeeld. Kansen voor het biologisch leven in de waterloop worden verhoogd door een ecologische inrichting van de waterlopen, dood hout dat in de beek blijft, aanplanten van houtkanten en door vissen een vrije doorgang te bieden. Om waterschaarste te voorkomen wordt het hemelwater zo lang mogelijk ter plaatse vastgehouden. Dat kan door kleine spaarbekkens aan te leggen om in de eigen waterbehoefte te voorzien, door aanleg van visvriendelijke stuwtjes, door grachten terug in open profiel te leggen, door peilgestuurde drainages. Deze maatregelen kunnen opgenomen worden in het hemelwater- en droogteplan van de gemeenten. Het water kan zo langer vastgehouden worden en infiltreren om de waterbeschikbaarheid in het gebied te verhogen. Dit betekent een dubbele winst voor landbouw en natuur.

Een belangrijk vismigratieknelpunt is de stuw op de Ieperlee in Noordschote. Omwille van de verbinding met de IJzer is het oplossen van dit knelpunt prioritair.

  

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_5 - IEPERLEE + VERWEZEN KANAAL IEPER-KOMEN.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.