Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

aspect ecologie

In het Dijle-Zennebekken is de impact van fluviale overstromingen op de ecosystemen vrij klein

Voor beoordeling van het overstromingsrisico en de mogelijke gevolgen ervan voor de ecosystemen, wordt gekeken naar de impact van wateroverlast op biologisch waardevolle percelen. Er wordt daarbij niet alleen naar die biologische waardering gekeken, maar ook naar de mate van tolerantie van de aanwezige biologie tegenover wateroverlast. Daarbij zijn enkel de overstromingen met een grote kans op voorkomen relevant. Studies hebben immers aangetoond dat wanneer de frequentie minder is dan eens om de 50 jaar, de natuur de overlast normaal gezien wel te boven komt.

 

Dijle-Zennebekken grafiek ecologische impact op overstroomd natuurgebiedIn het Dijle-Zennebekken is de impact van fluviale overstromingen op de ecosystemen vrij klein: slechts 25 hectare van de in totaal 2000 ha natuurgebied dat onder water komt is biologisch zeer waardevol en weinig of niet tolerant voor overstromingen. Voor pluviale overstromingen zien we een ander beeld: de oppervlakte natuurgebied dat overstroomt is veel ruimer (tot ruim 2.800 ha) en er komen heel wat meer biologisch (zeer) waardevolle gebieden die matig (132 ha) tot weinig of niet (291 ha) tolerant voor overstromingen zijn onder water te staan. Onder meer enkele, vooral door kalkrijk grondwatergevoede vegetaties gekenmerkte bossen en natuurgebieden in de afstroomgebieden van de Barebeek (Hellebos, Floordambos) en de Weesbeek en de Leibeek (Silsombos, Torfbroek)  kampen met schade door wateroverlast.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.