gebiedsgerichte werking
De Molenbeek-Ter Erpenbeek is in vergelijking met het vorige plan een nieuw aangeduid speerpuntgebied. De integrale projectwerking werd opgestart in 2020, en dit proces zal de komende planperiode verder geïntensifieerd worden. Centraal staat het overleg waarmee, via het vastleggen van thema’s en acties, het draagvlak verhoogd wordt van alle betrokken actoren voor de doelstellingen van het integraal waterbeleid. Samen daarmee kan ook een verdere uitbouw van het blauwgroen netwerk beoogd worden, net als het verhogen van de waterbeleving en -recreatie. Volgende agendapunten staan alvast op de agenda de komende jaren:
(1) Wegwerken vismigratieknelpunten in de benedenloop van de Molenbeek-Ter Erpenbeek, met focus op de mondingssituatie en op de 5 waterpeilregelende stuwen. Tegelijkertijd moeten de mogelijkheden onderzocht worden voor de aanleg van een krabbensleuf afwaarts om de opgang van de Chinese wolhandkrab tegen te gaan.
(2) Versterken van het natuurgebied Honegem en de relatie met de waterloop, met inbegrip van de interactie tussen de Molenbeek-Ter Erpenbeek en de Torensbeek in functie van wateroverlast. Belangrijk daarbij is dat de waterkwaliteit blijft verbeteren wanneer het water ‘uitgewisseld’ wordt tussen de waterlopen over het natuurgebied.
(3) Opvolgen van de uitvoering van belangrijke saneringsprojecten langs de boven- en middenloop van de Molenbeek.
(4) Onderzoeken, selecteren en uitvoeren van erosiebestrijding in het bovenstrooms gedeelte van het afstroomgebied van de Molenbeek.
(5) Aanplant van macrofyten op het tussenliggende meettraject, gelet op de goede resultaten op zowel het op- als afwaartse traject.