Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Toerisme en recreatie

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit.

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit. Nog beter wordt het wanneer de wandelaar of fietser kan genieten van meanderende waterlopen te midden van een natuurrijke vallei.  Wie regelmatig in contact komt met groen en water heeft minder last van stress, beweegt meer en kan zicht beter concentreren.

Demerbekken - recreatieOp enkele vakken (snelvaartzones) van het Albertkanaal in het Demerbekken is recreatievaart met gemotoriseerde plezierboten met hoge snelheid toegelaten en dit gedurende het ganse jaar tijdens de scheepvaarturen. In het Demerbekken zijn er in Hasselt twee jachthavens op het Albertkanaal.

Kano, kajak en roeien wordt als vrijetijdsbesteding beperkt beoefend op het Schulensmeer, de Demer (stroomafwaarts Diest) en het Albertkanaal. Bij de herinrichting van de Demer tussen Diest en Werchter (Sigma Demervallei), waarbij een dertigtal meanders opnieuw op de waterloop worden aangesloten, is er aandacht voor de wandelaar, fietser én ook de kanovaarder.

De Paalse Plas, het Domein Ter Heide (ook gekend als 'De Plas' in Rotselaar) en De Plas (Houthalen-Helchteren) en een stuk van het Schulensmeer zijn locaties waar gesurft, gezeild en gezwommen wordt.

Vooral op het Albertkanaal, de Vijvers van 's Herenelderen, de Demer en het Schulensmeer wordt veel gevist. Andere beviste wateren zijn de Demer, de Grote Motte, de hengelvijver in het Webbekomsbroek, de Paalse Plas, het Meer van Rotselaar, de Velpe en de Winge.

Fietsen gebeurt veelvuldig op de fietspaden langs het Albertkanaal en aan de bevaarbare Demer. Ook wandelen is hier een veelvoorkomende activiteit. Wandelen gebeurt ook veel langs de onbevaarbare waterlopen (bijvoorbeeld wandelknooppuntennetwerken).

Tijdens lange droge en warme perioden kunnen blauwalgen (cyanobacteriën) in het water voorkomen die in sommige gevallen giftige stoffen vrij geven. Op dat moment zijn zwemmen en andere recreatieactiviteiten in de getroffen recreatievijvers of waterlopen niet meer toegestaan wanneer de aanwezigheid van giftige stoffen werd aangetoond.

Beschermde gebieden zwemwater

In uitvoering van de Zwemwaterrichtlijn worden de zwemwaters jaarlijks aangeduid (via ministerieel besluit).

Meer informatie over zwemwater kan u raadplegen via de website van VMM.

De actuele waterkwaliteit van het zwem- en recreatiewater is te raadplegen via www.kwaliteitzwemwater.be.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.