Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Huishoudens

De bevolkingsdichtheid in het Demerbekken bedraagt ongeveer 365 inwoners per km².

Demerbekken kaart huishoudens

De bevolkingsdichtheid in het Demerbekken bedraagt ongeveer 365 inwoners per km². Hiermee kent het Demerbekken in vergelijking met andere bekkens een lage bevolkingsdichtheid. Het zuiden van het bekken, Haspengouw en Hageland, is relatief dun bevolkt. De grotere steden in het gebied zijn Hasselt, Genk, Tongeren, Diest, Aarschot Sint-Truiden en Tienen kennen een hogere bevolkingsdichtheid.

Zo’n 318 km² (17 % van de oppervlakte van het bekken) is woongebied.

In het Demerbekken wordt het afvalwater meestal gezuiverd in een grootschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie. De grootste installaties zijn RWZI van Genk, Sint-Truiden en Hasselt. Door de verspreide bewoning wordt ook gebruik gemaakt van enkele kleinere waterzuiveringsinstallaties en, op meer afgelegen plaatsen, individuele behandeling van water (IBA). Bij gemeenten met een grotere concentratie aan natuurgebied, zoals bijv. Diepenbeek, is een IBA de meest logische keuze.Demerbekken - rioleringswerken Beringen

Om de werking van de zuiveringsstations te verbeteren en overstortwerking te verminderen wordt de bestaande gemengde riolering vervangen door een scheiding van afvalwater en regenwater. Op dat vlak is er nog veel inspanning te leveren in het Demerbekken. Een aantal zuiveringsinstallaties, zoals die in Alken, Bilzen en Wimmertingen, kennen een zeer sterke verdunning, waardoor de waterzuivering niet het meest efficiënt werkt en de overstortwerking hoog is.

Het afvalwater van huishoudens die vandaag nog niet zijn aangesloten op een zuiveringsinstallatie komt rechtstreeks of onrechtstreeks in het watersysteem terecht. Vooral in het Hageland en in Haspengouw is nog een inhaaloperatie op vlak van riolering lopende. Hier wordt wel onmiddellijk een gescheiden stelsel aangelegd waardoor de impact op de waterkwaliteit duidelijk merkbaar is.

Wateroverlast trof de huishoudens de voorbije jaren vooral in kleinere kernen zoals in Rillaar, Linter en Glabbeek… bij zomerse intense buien. Om dit in de toekomst te voorkomen zorgen we voor het meer bovenstrooms vasthouden van hemelwater het voorzien van overstromingsgebieden en het optimaliseren van de natuurlijke waterbergingscapaciteit. 

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.