Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Bedrijven

In het Demerbekken is de industriële activiteit beperkt.

Demerbekken kaart bedrijvenIn het Demerbekken is de industriële activiteit beperkt. De meeste ondernemingen in het Demerbekken behoren tot de deelsector handel en diensten (77 %).

De totale oppervlakte bestemd voor industriële activiteiten bedraagt 64 km² (3 % van de oppervlakte van het bekken). In vergelijking met de overige bekkens is de totale oppervlakte bestemd voor industrie laag.

Een belangrijk deel van de industriële activiteit in het Demerbekken situeert zich langs het economisch netwerk van het Albertkanaal  en de autosnelweg E313 (Tessenderlo, Lummen, Hasselt, Genk).Demerbekken - industrie langs Albertkanaal

Daarnaast zijn er ook industriële activiteiten met impact op het watersysteem ter hoogte van onder andere Tienen (suikernijverheid), Sint-Truiden en Halen.

In deze industriegebieden wordt verder gewerkt aan een scheiding van afvalwater en regenwater. Er wordt toegezien op een juiste aansluiting van de riolering van de bedrijven op de gescheiden riolering. Bedrijfsafvalwater hoort niet thuis op de regenwaterafvoer. Het kan de waterloop waarin de regenwaterafvoer uitmondt belasten met organisch materiaal, met gevaarlijke stoffen en het zuurstof gehalte naar beneden halen.  Soms vinden er  calamiteiten plaats vanuit bedrijven of bedrijfsterreinen (bv. in Tienen), die door hun intensief karakter de leefgemeenschappen  in de waterlopen negatief beïnvloeden.

Demerbekken grafiek bedrijven (#ondernemingen per deelsector)

De verontreiniging van de Winterbeek met zouten en zware metalen in de Winterbeek (met invloed op de Demer) zal vanaf deze planperiode sterk verminderen door enerzijds de aanpassing van de betrokken bedrijfsvergunningen en anderzijds het recent uitgevoerde saneringsproject op de Winterbeek. 

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.