Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Om de wateroverlast te verhelpen richtten de verschillende waterbeheerders in het gebied al heel wat gecontroleerde overstromingsgebieden in zoals GOG Mansteen, Trappenhoeve, Robbroek, Moorhoek,…Ook in deze planperiode wordt hier verder op ingezet, ondermeer met de afbakening van een overstromingsgebied opwaarts Sneppelaar.

In het verleden werd drastisch ingegrepen in de uitwatering van de Vliet. De Vliet wordt integraal overgepompt in het Zeekanaal Brussel-Schelde. Hierdoor valt de getijdenwerking weg en kent de waterloop een zeer lage dynamiek. Bovendien is de pompinstallatie erg schadelijk voor de visgemeenschap. Het gevolg is een permanent laag waterpeil wat aanleiding geeft tot verdroging van de vallei. Dit laat zich vooral voelen in de afwaartse delen  zoals in Laenenbemd en Liezelebroek (erkend natuurreservaat in Puurs – St-Amands met verdroging van dotterbloemgraslanden en broekbos) en stroomafwaarts de N16 waar de verdroging zich ver door zet en impact heeft op meerdere deelgebieden van het SBZ Schelde- en Durmeëstuarium (o.a. Moer van Hingene, Coolhembos, Gebuispolder,…).

Voor de Grote Molenbeek-Vliet streven we naar een goede toestand na 2027 na natuurlijk herstel. De referentiegegevens voor 2018 geven de vispopulatie,  fosfor en geleidbaarheid als belangrijkste probleem-parameters weer. Uit modelmatige doorrekeningen blijkt dat de goede toestand haalbaar is voor fosfor mits een inhaalbeweging van de uitbouw van de saneringsinfrastructuur in het gebied, een verregaande fosforverwijdering op de RWZI's Londerzeel,  Merchtem en Asse-Bollebeek én de nodige maatregelen naar het vermijden van fosforinspoeling en erosie op de landbouw-percelen.

Via de gebiedsgerichte werking werken alle partners samen aan de noodzakelijke verwezenlijkingen in dit gebied. De engagementen werden vastgelegd in een charter, voorafgaand aan het Riviercontract.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_30 - GROTE MOLENBEEK - DE VLIET, L107_664 - MOLENBEEK - ZIJP, L111_1057 - GROTE MOLENBEEK L1, L107_665 - BOUWBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.