Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Op 26 maart 2019 ondertekenden de gemeenten, de waterloopbeheerders en de betrokken sectoren binnen het stroomgebied van de Vliet-Grote Molenbeek een charter. Hiermee engageren zij zich om integrale maatregelen te nemen om de problematieken, zowel op het vlak van waterkwantiteit als -kwaliteit, het hoofd te bieden.

Op 26 maart 2019 ondertekenden de gemeenten, de waterloopbeheerders en de betrokken sectoren binnen het stroomgebied van de Vliet-Grote Molenbeek een charter. Hiermee engageren zij zich om integrale maatregelen te nemen om de problematieken, zowel op het vlak van waterkwantiteit als -kwaliteit, het hoofd te bieden.

Als deel van dit proces vond er in de periode 2019-2020 een intensief participatietraject plaats, waar ook de bewoners van Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands hun input konden geven. Maatregelen en oplossingen moeten immers gedragen en uitgevoerd worden door alle betrokken burgers, bedrijven, verenigingen,… Dit alles resulteerde begin 2021 in een Riviercontract.

Het Riviercontract is opgedeeld in een aantal topics, waaraan in de komende planperiode verder wordt gewerkt binnen de integrale projectwerking voor de Vliet-Grote Molenbeek:

  1. Waterbouwkundige werken door de waterbeheerders
  2. Individuele bescherming van gebouwen
  3. Het aanleggen van lokale buffers en andere lokale ingrepen
  4. Ruimtelijke ordening
  5. Handhaving
  6. Actief peilbeheer
  7. Afvalwaterinfrastructuur
  8. Bijstand aan de bevolking voor, tijdens en na overstromingen.

In samenwerking tussen VLM, ANB en Onroerend Erfgoed wordt een geïntegreerd natuur- en erfgoedbeheerplan voorbereid dat de basis zal vormen voor een landinrichtingsplan Fort Liezele en Kleine Molenbeekvallei. Behoud en uitbreiding van natuurdoeltypen zijn hier  sterk afhankelijk van grondwater- en oppervlaktewaterstanden en worden nu negatief beïnvloed door verdroging en het uitblijven van een  goede waterkwaliteit.

Verder wordt ook ingezet op de gravitaire aansluiting van de Vliet op de Schelde. In het planprogramma landinrichting Schelde en Rupel (2014) is het flankeren van de infrastructuurwerken voor de gravitaire afwatering van de Vliet naar de Schelde opgenomen als één van vijf prioritaire clusters van inrichtingsmaatregelen. In het planprogramma is voor projecten met een langere planningstijd de mogelijkheid voorzien van een fase 2. De programmacommissie landinrichting adviseert de Vlaamse Regering over een voorstel van landinrichtingsproject.

Binnen dit project kan verder ook ingezet worden op klimaatadaptatie. De Vlietvallei tussen het pompstation aan het Zeekanaal en de N16 is gelegen in natuurgebied en vrij van bebouwing. Dit deel van de vallei komt in aanmerking voor een grootschalig vernattingsproject/wetlandontwikkeling met natte graslanden, rietmoeras en elzenbroek. In dit project kan dan ook het terugdringen van de  verdroging van de SBZ-gebieden en het versterken van het leefgebied voor de otter geïntegreerd worden.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.