Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Het bereiken van de goede toestand in de Verlegde Schijns wordt op korte termijn niet haalbaar geacht. Ondermeer de fysisch-chemische parameter geleidbaarheid scoort slecht.

In een aantal gebieden is het creëren van extra waterbergingscapaciteit wenselijk. Op heel wat zijlopen worden maatregelen naar overstromingsproblematiek genomen, zoals de Donksebeek te Antwerpen en het Schoon Schijn/Kaartse beek te Brasschaat/Kapellen. In de vallei van de Kaartse beek heeft woonwijk De Sterre in Brasschaat/Kapellen in het verleden vaak te kampen gehad met wateroverlast. Ondertussen heeft de provincie meerdere kleinere ingrepen gerealiseerd om de beek meer ruimte te geven. Hier zal ook het masterplan dat de provincie in samenwerking met ANB, Rotonde vzw en de gemeenten Kapellen en Brasschaat heeft opgemaakt uitgevoerd worden en wordt de beek afwaarts de Jagersdreef terug opengelegd.

Het bereiken van de goede toestand in de Verlegde Schijns wordt op korte termijn niet haalbaar geacht. Ondermeer de fysisch-chemische parameter geleidbaarheid scoort slecht in het referentiejaar 2018. In dit gebied bevinden zich de RWZI's van Berendrecht, Brasschaat en Antwerpen-Noord. Vooral de effluenten van deze laatste RWZI's, die het water inzamelen van de Antwerpse agglomeratie, vertegenwoordigen een belangrijke restdruk (ruwweg 60% van de nutriëntenbelasting voor de Hoofdgracht). Een aantal ingrepen zal op korte termijn wel zorgen voor een belangrijke kwaliteitsverbetering. Het effluent zal door een rietveld stromen dat is aangelegd op de gedempte wachtboezem van de Hoofdgracht. Ook voor de RWZI Antwerpen-Noord wordt voorzien in een uitbreiding en aanpassing.

Op de Laarse Beek is een belangrijke relictpopulatie van Rivierdonderpad aanwezig. Het debiet van de bovenloop van de Laarse Beek, meer bepaald het traject dat doorheen het Peerdsbos stroomt, vergt de komende jaren bijzondere aandacht vanwege de toenemende droogteproblematiek en de klimaatopwarming.  De relictpopulatie van rivierdonderpad staat onder druk door een daling van het zuurstofgehalte en een stijging van de watertemperatuur. Het sterk geïsoleerde leefgebied vergroot de kans op het lokaal uitsterven van deze habitatsoort.  In 2018 werd met ouderdieren uit de Laarse Beek een succesvol kweekprogramma opgestart. Hiermee is het voortbestaan van de populatie uit het Schijnbekken voorlopig veilig gesteld.

Voor een duurzame oplossing dienen echter bijkomende maatregelen genomen te worden in functie van het behoud, uitbreiding en verbinding van bestaande populaties rivierdonderpad in het stroomgebied van de Verlegde Schijns. Mogelijke maatregelen hiertoe zijn:

  • Frequente monitoring van de waterkwaliteit en debieten (zeker tijdens kritische droogteperiodes)
  • Monitoring van het voorkomen van de rivierdonderpad
  • Het garanderen van een minimale watertoevoer naar de Laarse beek (vanuit Fort van Schoten en eventueel E10-plas)
  • Beekbeheer focussen op het behoud en de ontwikkeling van natuurlijke structuur en het voorkomen van stagnant water  
  • Herinrichting van de waterlopen ifv de rivierdonderpad

 

De noordwestelijke tak van de Antitankgracht wordt besproken onder het deelgebied Groot Schijn.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL17_35 - VERLEGDE SCHIJN - HOOFDGRACHT, VL20_36 - VERLEGDE SCHIJN - VOORGRACHT, L107_688 - LAARSE BEEK, L111_1106 - DONKSE BEEK, L107_684 - SCHOON SCHIJN.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.