Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Uit de monitoringsgegevens van het referentiejaar 2018 blijkt dat de Lede toch opvallend goed scoort, zowel wat betreft de biologische als de ondersteunende fysico-chemische parameters.

Uit de monitoringsgegevens van het referentiejaar 2018 blijkt dat de Lede toch opvallend goed scoort, zowel wat betreft de biologische als de ondersteunende fysico-chemische parameters. Voor de biologie zijn vis en waterplanten matig, kiezelwieren en waterdiertjes worden als goed beoordeeld. Wat betreft de ondersteunende fysico-chemische parameters scoren fosfor en geleidbaarheid matig. Stikstof en opgeloste zuurstof zijn goed. Het vismigratieknelpunt ter hoogte van de dam van Lokeren is evenwel niet eenvoudig op te lossen.

De monitoringsgegevens geven een belangrijk potentieel aan voor deze waterloop. Uit de modelmatige doorrekeningen (Polaris, Pegase, NEMO-model) blijkt dat de goede toestand voor dit waterlichaam haalbaar is, mits het uitvoeren van de nodige inspanningen.

Om de goede toestand te bereiken, plant de Vlaamse Milieumaatschappij over een afstand van 6,5 km een rivierherstelproject. Daarnaast zijn er ook inspanningen nodig van de sectoren, zoals de verdere uitbouw van de saneringsinfrastructuur met aandacht voor het aanpakken van de bestaande overstorten op de Lede. Op het traject van de Lede waar geen oeverzone wordt voorzien, wordt aan de landbouwsector gevraagd om maximaal de afstandsregels langsheen de waterloop te respecteren en oordeelkundig te bemesten conform de bestaande mestwetgeving. Een andere mogelijke piste is een vervolgproject inzake rivierherstel tussen Oudenbos en Lokeren.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_171 - LEDE.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.