Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

fysico-chemie

Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is in het Benedenscheldebekken fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter.

Benedenscheldebekken kaart beoordeling fysico-chemieZowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter. Slechts 8% van de Vlaamse waterlichamen en 16% van de lokale waterlichamen voldoen voor fosfor. Stikstof en geleidbaarheid scoren dan weer heel wat beter, met telkens minstens 30 tot 60% van alle waterlichamen (Vlaams en lokaal 1ste orde samen) die goed of zeer goed scoren. Voor opgeloste zuurstof is er een zeer groot contract tussen de Vlaamse  (70% van de waterlichamen scoort goed) en de lokale waterlichamen (slechts 20% van de waterlichamen scoort goed). Hieruit kunnen we onrechtstreeks de impact van de droge zomer  van 2018 aflezen.

Vlaamse waterlichamen

Benedenscheldebekken grafiek fysico-chemische toestand Vlaamse oppervlaktewaterlichamenVolgens de 'one out alle out'-beoordeling scoort slechts één Vlaams oppervlaktewaterlichaam goed in het Benedenschelde-bekken, met name het kanaal Dessel-Schoten. Meer dan 80% van de Vlaamse oppervlakte-waterlichamen hebben een globale beoordeling van ontoereikend tot slecht. Wanneer we abstractie maken van de parameter fosfor, scoort 30% van de waterlopen goed. Opvallend is dat de parameter opgeloste zuurstof voor alle Vlaamse oppervlaktewaterlichamen matig tot goed scoort. 

Lokale waterlichamen

Benedenscheldebekken grafiek fysico-chemische toestand lokale 1 oppervlaktewaterlichamenVoor de lokale waterlichamen is de 'one out all out'-beoordeling vergelijkbaar met deze voor de grotere rivieren.  Ook hier scoren slechts 2 waterlopen in het bekken goed, namelijk het Schoon Schijn en de Laarse Beek. Heel wat andere Kempense beken hebben de goede fysico-chemische toestand binnen handbereik, zoals de bovenloop van het Groot Schijn, de Afwateringsgracht, de 's Hertogendijkse beek en het noordelijk deel van de Antitankgracht en het Klein Schijn. Vooral de slechte scores voor de parameter opgeloste zuurstof (onvoldoende tot slecht voor 40% van de waterlichamen) hebben onvermijdelijk een belangrijke impact op de ecologische potenties voor deze waterlopen. De algemene eindbalans is ook hier zwaar: ruim 70% van de lokale waterlichamen scoort ontoereikend tot slecht.

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

 

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.