Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

De Rivierbeek en Hertsbergebeek bezitten waardevolle structuurkenmerken en scoren goed voor macrofyten.

De Rivierbeek en Hertsbergebeek bezitten waardevolle structuurkenmerken en scoren goed voor macrofyten.  Het biologische leven blijft er echter ondermaats en er werd de laatste jaren geen positieve trend waargenomen. Het teveel aan nutriënten, de hoge geleidbaarheid en een tekort aan opgeloste zuurstof in het oppervlaktewater, vooral in de bovenlopen, hypothekeren de goede ecologische toestand.

Het afstroomgebied van de Rivierbeek-Hertsbergebeek ligt grotendeels in landbouwgebied. De aanleg van bufferstroken en kleine landschapselementen kan de instroom van bodempartikels en nutriënten tegengaan. Realisatie op het terrein is evenwel niet evident en vraagt inspanningen van de landbouwsector.

Op sommige trajecten van de Rivierbeek en Hertsbergebeek die door natuur- en boszones lopen, wordt reeds een nulbeheer toegepast. Om de biologie in de waterlopen maximale kansen te geven wordt waar het maatschappelijk en fysiek mogelijk is, gezocht naar bijkomende locaties om gecontroleerd dood hout in de waterloop te brengen.

De waterzuiveringsinfrastructuur binnen het afstroomgebied van de Rivierbeek is volop in uitbouw. Er zijn reeds vijf kleinschalige waterzuiveringsinstallaties operationeel maar de zuiveringsgraad van het gebied is hiermee nog niet voldoende en bedraagt 64%. Er dienen dus nog heel wat rioleringen en collectoren op aangesloten te worden.  Daarnaast dient de individuele zuivering verder uitgebouwd te worden.  De gemeente Oostkamp en Wingene zijn volop bezig met een inhaalbeweging. Restlozingen van de KWZI's hebben ook een impact op de waterkwaliteit. Vooral het effluentwater van de kleine installatie Sint-Pieters-Veld in Wingene heeft een grote impact omdat het wordt geloosd in een vrij kleine en kwetsbare bovenloop van de Hertsbergebeek. Het effluentwater is een heel belangrijke bron van nutriënten, vooral van fosfor, in die beek. Er valt dus winst te boeken door te investeren in een bijkomende fosforverwijdering.

Op de bovenlopen Jobeek, Poversbeek en Ringbeek komen nog een groot aantal vismigratieknelpunten voor (vb. tal van kleine stuwen en vervallen, de Zingende watermolen te Ruddervoorde). Omwille van het ecologisch belang is het oplossen van deze knelpunten prioritair, zeker wanneer ook de waterkwaliteit verder zal toenemen.

De beekvalleien van de Rivierbeek en Hertsbergebeek zijn belangrijk voor waterberging en -afvoer.  Ze moeten zoveel mogelijk opengehouden worden en gevrijwaard van verdere bebouwing. Het is wenselijk dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om bijkomende bufferruimte stroomopwaarts te realiseren, in het bijzonder, voor de Ringbeek-Veldekesbeek te Wingene, de Ringbeek te Zwevezele en de Muizeveldbeek.  Om het overstromingsrisico te verminderen in Oostkamp ter hoogte van het industrieterrein Kampveld en de Stationstraat dienen beschermingsdijken langs de Rivierbeek voorzien te worden.

Een nieuwe uitdaging is het voorkomen van waterschaarste bij langdurige droge perioden. Voor de bovenlopen van de Rivierbeek begint de verdrogingsproblematiek meer en meer een rol te spelen. Bestaande bufferbekkens kunnen gebruikt worden voor watervoorziening maar het volume is vaak te beperkt tegenover de watervraag. Om waterschaarste te voorkomen wordt het hemelwater zo lang mogelijk ter plaatse vastgehouden. Dat kan door kleinschalige multifunctionele waterputten aan te leggen om in de eigen waterbehoefte te voorzien, door aanleg van visvriendelijke drempeltjes in de waterlopen, door grachten terug in open profiel te leggen, door peilgestuurde drainages. Deze maatregelen kunnen opgenomen worden in het hemelwater- en droogteplan van de gemeenten.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_20 - RIVIERBEEK + HERTSBERGEBEEK, L117_233 - RINGBEEK, L111_1072 - POVERSBEEK, L117_1073 - RIVIERBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.