Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Kerkebeek

De Kerkebeek vloeit samen met het Sint-Trudoledeken in het Zuidervaartje ter hoogte van het Kanaal Gent-Brugge nabij het Minnewater in Brugge.

De Kerkebeek vloeit samen met het Sint-Trudoledeken in het Zuidervaartje ter hoogte van het Kanaal Gent-Brugge nabij het Minnewater in Brugge.

De bovenlopen van de Kerkebeek ontspringen voornamelijk in Torhout op enerzijds het plateau van Tielt en anderzijds het plateau van Wijnendale op hoogtes van circa 30 à 40 meter. De vele zijlopen van de Kerkebeek, in visgraatmotief, doorstromen hoofdzakelijk de gemeente Zedelgem. De benedenloop van de Kerkebeek met een beperkt aantal zijlopen en vrij laag verval stroomt doorheen Sint-Michiels Brugge. Deze benedenloop komt terecht in de depressies ten zuiden van de dekzandrug waarin zich nog een aantal meersen bevinden of woonwijken- en bedrijventerreinen ondeskundig gerealiseerd in lagergelegen zones.

De beken in het stroomgebied van de Kerkebeek zijn van nature laaglandbeken, maar veelal rechtgetrokken of ingebuisd of er zijn oeververstevigingen aangebracht. Hier en daar zijn er nog korte trajecten met een natuurlijk verloop en meanders, zoals de Moubeek aan het Veldbos en stukken van de Plaatsebeek. In Loppem zijn de meeste beken samengevloeid tot één grote waterloop, de Kerkebeek. In Sint-Michiels wordt de Kerkebeek voor een 2-tal km onzichtbaar en stroomt o.m. onder de parking van het Boudewijnpark en het fietspad naar het station van Brugge. Tussen het station en de Ring rond Brugge stroomt de Kerkebeek opnieuw in open bedding.

Hoe het water verder in en stroomafwaarts Brugge zijn weg vervolgt is complex en hangt af van de omstandigheden. Onder normale omstandigheden vervoegt de Kerkebeek zich met het Zuidervaartje dat onder het Kanaal Gent-Oostende, via de Ring rond Brugge en langs de Damse vaart richting Damme stroomt. In Damme stroomt het normaal gezien onder het Afleidingskanaal van de Leie naar het Leopoldkanaal dat in Zeebrugge via sluizen in zee uitmondt. Bij hoogwater op het Leopoldkanaal kan er een deel van het Zuidervaartje en het Leopoldkanaal verpompt worden naar het afleidingskanaal dat ook in Zeebrugge in zee uitmondt. De waterstanden en de verpompte debieten op de kanalen hebben geen invloed op de waterpeilen in Sint-Michiels en Zedelgem. Bij hoogwater wordt een deel van het water dat onder de koker van Sint-Michiels stroomt door het Ketsbruggegemaal verpompt naar de Buitenvestingsgracht rond Brugge. De rest van het water neemt de normale route naar Nieuwpoort. Het water van de Buitenvestingsgracht vindt dan zijn weg naar het kanaal Brugge-Oostende. De verpompte debieten van het Ketsbruggegemaal hebben wel een invloed op de waterstanden in Sint-Michiels. In Loppem is de invloed beperkt tot verwaarloosbaar.

Bekken van de Brugse Polders - Kerkebeek  Bekken van de Brugse Polders - bufferbekken Kerkebeek


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.