Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat Brugse Polders bracht in 2016 de actoren in het aandachtsgebied van de Rivierbeek-Hertsbergebeek voor het eerst rond de tafel voor een gebiedsgericht overleg.

Landinrichtingsproject Veldgebied Brugge (VLM)

Het planprogramma van het Veldgebied Brugge dat sinds 2007 loopt, probeert een antwoord te bieden op de uitdagingen van de toekomst voor dit economisch, landschappelijk en ecologisch waardevolle gebied via vier inrichtingsprojecten landinrichting Randstedelijk gebied Brugge, Mobiliteitsas Gent-Brugge-Zeebrugge, Veldgebied Jabbeke-Wingene en Bulskampveld). Voor elk inrichtingsproject is een planbegeleidingsgroep opgericht met verschillende partners waaronder ook het bekkensecretariaat van de Brugse Polders.

Water gerelateerde acties zitten mee in de plannen verweven en zijn reeds uitgevoerd of gepland. Binnen het afstroomgebied van de Rivierbeek-Hertsbergebeek gaat dit bijvoorbeeld over het waterbeheer van de Vorsevijvers-Blauwhuisbeek, de aanleg van hengelzones op de Rivierbeek, aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden, waterbuffering t.h.v het oprittencomplex E403 Torhout, aanleg faunapassages Rivierbeek, integraal waterproject Velddambeek (bescherming tegen overstromingen + natuurverbinding), …

Gebiedsgericht en thematisch overleg (GTO)

Het bekkensecretariaat Brugse Polders bracht in 2016 de actoren in het aandachtsgebied van de Rivierbeek-Hertsbergebeek voor het eerst rond de tafel voor een gebiedsgericht overleg. Niet alleen het halen van de Europese Kaderrichtlijn Water doelstellingen maar ook de specifieke Natuurdoelen voor de vallei van de Rivierbeek vormen een hele uitdaging. Door kennis en ervaring uit te wisselen en projecten en initiatieven bij elkaar te leggen, kunnen we meer bereiken. Daarom gaan we voor een integrale en gebiedsgerichte aanpak.

Volgende specifieke aandachtspunten en deelacties staan de komende planperiode op de agenda:

(1) Het bekkensecretariaat Brugse Polders en o.a. VMM, VLM, ANB en de provincie zoeken samen naar oplossingen om de nutriëntendruk naar de waterlopen binnen het afstroomgebied van de Rivierbeek-Hertsbergebeek te verminderen. Er wordt ingezet op innovatie. Mogelijke oplossingen zijn het aanleggen van helofytenfilters naast de waterloop of het plaatsen van een kleinschalig stikstofverwijderingssysteem (“Moving Bed Biofilm Reactor”) in de landbouw. Het Europese NuReDrain (Nutrient Recovery from Drainagewater) project test verschillende drainagefiltersystemen voor fosfor uit in het veld. Voor Vlaanderen participeren Universiteit Gent, KULeuven, VITO, het Provinciaal Centrum voor de Sierteelt, Inagro, De Watergroep en Vlakwa. In de toekomst zou dit op grotere schaal binnen het afstroomgebied van de Rivierbeek-Hertsbergebeek kunnen toegepast worden.

(2) Verdere uitbouw en optimalisatie van de waterzuiveringsinfrastructuur.  Aandacht dient te gaan naar bijkomende fosforverwijdering voor de kleinschalige waterzuiveringsinstallaties zoals Sint-Pieters-Veld, welke vooral tijdens de zomermaanden een belangrijke impact heeft op de bovenloop van de Rivierbeek.

(3) Inzetten op verder ecologisch herstel van de waterlopen inclusief het oplossen van vismigratieknelpunten.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.