Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Het visbestand binnen het afstroomgebied van de Kerkebeek is ontoereikend en weerspiegelt globaal een slechte waterkwaliteit.

Het visbestand binnen het afstroomgebied van de Kerkebeek is ontoereikend en weerspiegelt globaal een slechte waterkwaliteit. De opwaarts sterk vervuilde Moubeek hypothekeert nagenoeg de waterkwaliteit van het volledige stroomgebied. De nog ongezuiverde lozingen van de woonkern Wijnendale en industriële lozingen liggen hier aan de oorzaak. Zuivering van de woonkern van Wijnendale is opgenomen op het Optimalisatieprogramma en gepland voor 2023-2024. Daarnaast dient via het vergunningenbeleid de resterende industriële lozingen gesaneerd te worden.

De Moubeek heeft daarentegen waardevolle structuurkenmerken en een mooi meanderend patroon.  De beek is dus potentieel zeer waardevol. Daarnaast verdient de Rollewegbeek ook de nodige aandacht als natuurverbinding tussen de Kerkebeek en de ecologisch interessante bovenlopen.  Op de Kerkebeek dienen nog enkele vismigratieknelpunten te worden gesaneerd.

Opvallend is wel de goede score voor macro-invertebraten afwaarts op de Kerkebeek gelinkt aan een goede score voor opgeloste zuurstof. Op dit punt zijn ook de macrofyten geëvolueerd van een score slecht naar matig.

Voor de bovenlopen van de Kerkebeek begint de verdrogingsproblematiek meer en meer een rol te spelen. Zo viel de Plaatsebeek in de zomer van 2019 droog. Het sneller stopzetten van watercaptaties of het water ophouden door vispasseerbare drempeltjes zijn mogelijke maatregelen.

In het afstroomgebied komt bodemerosie vrij lokaal voor t.h.v. de bovenlopen wat zorgt voor aanslibbing afwaarts. Blauwgroene diensten zoals kleine landschapselementen, perceelrandenbeheer en erosiebestrijding bieden mogelijkheden om de nutriënteninstroom en afspoelend bodemmateriaal te beperken.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_18 - KERKEBEEK, L111_1053 - MOUBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.