Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

De Kerkebeek is gevoelig voor overstromingen. Onder projectcoördinatie van VMM ondertekenden in 2018 12 overheden en organisaties het Riviercontract voor de vallei van de Kerkebeek wat resulteerde in heel wat maatregelen om de overstromingsrisico's in Zedelgem en Sint-Michiels (Brugge) op een duurzame manier te verminderen. Dit gaat van het uitvoeren van klassieke beschermingsmaatregelen (vb. bijkomende buffering, lokale bedijkingen) tot het nemen van preventieve maatregelen (vb.  Het bouwvrij houden van kavels) en het verhogen van de paraatheid (vb. waarschuwingsmodellen, meettoestellen, sensibilisering).  De gemeente Zedelgem onderzoekt de mogelijkheid tot meer buffering op de Watermolenvijver om enerzijds het overstromingsrisico van uit de Rollewegbeek te verminderen en anderzijds  om water beschikbaar te hebben voor de landbouw in droogteperiodes.

Het overstroombaar karakter van de Wulgenbroeken en de graslanden in de volledige vallei van de Kerkebeek dienen maximaal gevrijwaard te worden van bebouwing en ophogingen.

Het bekkensecretariaat van de Brugse Polders zoekt samen met de lokale partners naar extra buffering op de bovenlopen zoals in de vallei van de Langedijkbeek.

In het Riviercontract voor de vallei van de Kerkebeek zijn er zo'n 50-tal maatregelen opgenomen voor de periode 2018-2022.

Binnen het lopende landinrichtingsproject Moubeek-Vloethemveld is er eveneens aandacht voor het wateraspect zoals het creëren van de nodige waterberging in de vallei van de Moubeek.

Het bekkensecretariaat zal een gebieds- en thematisch overleg opstarten (GTO) voor de Kerkebeek. Samen met de verschillende experten rond waterkwaliteit en -beheer zal de kwaliteit van de waterlopen en alle knelpunten grondig doorgelicht worden.  Dit als doel om de goede toestand voor het afstroomgebied van de Kerkebeek te bereiken na 2033 mits natuurlijk herstel.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.