visie
De waterkwaliteit van de Noordede en de Blankenbergse Vaart is al behoorlijk. Het zijn vooral de parameters totaal fosfor, orthofosfaat en het chemisch zuurstofverbruik (CZV) die de goede fysisch-chemische waterkwaliteit hypothekeren. Er is een positieve evolutie van het visbestand merkbaar maar de macrofyten blijven slecht scoren. Omgekeerd spuibeheer ter hoogte van het Maertensas wordt toegepast om glasaalmigratie te bevorderen. Tijdens deze periode (1 maart t.e.m. 1 mei) dient de geleidbaarheid op de Blankenbergse Vaart en de Noordede nauwgezet opgevolgd te worden om verzilting niet in de hand te werken.
De typische bodemopbouw van polders, met (zware) klei op zand of veen en de vaak hoge taludhellingen maken polderwaterlopen gevoelig voor oeverafkalvingen. De afwezigheid van plantengroei en golf- en stroombelasting kunnen dit nog versterken. Oevers worden zoveel mogelijk natuurtechnisch hersteld en ingericht, bijvoorbeeld door plasbermen en licht hellende taluds aan te leggen. In 2019 werd het laatste traject van de Blankenbergse Vaart op deze manier heringericht, incl. aanleg van een paaiplaats, waardoor de ecologische kwaliteit er sterk op zal verbeteren.
Het gebied van de Noordede en de Blankenbergse Vaart heeft een zeer hoge zuiveringsgraad (95%). Een aantal overstorten op rioleringen in Blankenberge en Oostende en op de Noordede (overstort van rioleringen van Bredene) vormen wel nog een groot probleem. Om de waterkwaliteit verder te verbeteren, moeten die aangepakt worden. Dat gebeurt met optimalisaties aan de rioleringsinfrastructuur en de afkoppeling van het regenwater van campings in Bredene, De Haan en Blankenberge en van andere grote toeristische infrastructuur in de omgeving.
Binnen het gebied is er de potentie om zoetwater aan te voeren via het effluent van de aanwezige waterzuiveringsinstallaties (Brugge, Oostende en Vlissegem) wat opportuniteiten biedt om de Oudlandpolder minder afhankelijk te maken van de waterinlaten op het kanaalpand Brugge-Oostende. Anderzijds is het zo dat het Boudewijnkanaal een verziltingsrisico heeft en dat aanvoer van zoet water via het effluent van het waterzuiveringsstation Brugge waarschijnlijk noodzakelijk is om verdere verzilting van het Boudewijnkanaal te voorkomen of om de brakke kwel die van uit Boudewijnkanaal doorsijpelt naar de westelijke en oostelijke zijdelingse vaarten door te spoelen.
De middenkust en in het bijzonder Bredene is het kwetsbaarst voor overstromingen en dient beter beschermd te worden zowel van overstromingen vanuit zee als vanuit het binnenland. Tijdens de Sinterklaasstorm in 2013 ontsnapte de gemeente al eens op het nippertje aan een overstromingsramp. Verdere uitvoering wordt gegeven aan het Masterplan Kustveiligheid die voorziet in maatregelen om het gebied beter te beschermen tegen wateroverlast vanuit zee.
In de duinen moet het hemelwater maximaal kunnen infiltreren en vertraagd afgevoerd worden naar zee. Het vlaggenschip project “Duinencomplex” voorziet hiervoor in ondersteuning en coördinatie.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL08_16 - BLANKENBERGSE VAART + NOORDEDE.