Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Overlegstructuren op bekkenniveau

Het overleg tussen alle betrokkenen binnen een bekken heeft een bestuurlijke pijler (bekkenbestuur), een maatschappelijke pijler (bekkenraad) en een ambtelijke pijler (gebiedsgericht en thematisch overleg). De motor van het integraal waterbeleid in een bekken is het bekkensecretariaat.

Maasbekken schema bekkenstructuren

 

Bekkenbestuur: elk bekken zijn bestuur

Het bekkenbestuur coördineert het waterbeleid op het niveau van het bekken. Het bekkenbestuur is verantwoordelijk voor het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan en adviseert onder meer de waterbeleidsnota en het Vlaamse deel van het stroomgebiedbeheerplan. In dit orgaan zetelen vertegenwoordigers van de betrokken Vlaamse beleidsdomeinen en vertegenwoordigers van de lokale besturen (provincies, gemeenten, polders en wateringen). Het bekkenbestuur neemt beslissingen op bestuurlijk vlak.

Omwille van de geografische spreiding van het Maasbekken werd vanuit het Bekkenbestuur Maasbekken de Bestuursgroep Maasbekken Noord opgericht. In deze bestuursgroep zetelen alle leden van het bekkenbestuur uit het Antwerpse deel van het Maasbekken. Dit is geen formele overlegstructuur uit het decreet. De bestuursgroep wil de lokale betrokkenheid vergroten en gebiedsgericht bestuurlijk overleg versterken. De bestuurgroep Maasbekken Noord komt samen voorafgaandelijk aan het bekkenbestuur Maasbekken waaraan het input levert vanuit het Antwerp deel. Formele besluiten op bekkenniveau (o.a.decretale taken) kunnen enkel binnen het bekkenbestuur genomen worden.

De gouverneur van de provincie Limburg is de voorzitter van het bekkenbestuur van het Maasbekken, de bekkencoördinator is de secretaris ervan.

Meer informatie over het bekkenbestuur vindt u op de website van het Maasbekken.

Bekkenraad: de stem van het Middenveld

De bekkenraad is het adviesorgaan van het bekken waarin de maatschappelijke belangengroepen en sectoren betrokken bij het waterbeleid vertegenwoordigd zijn: landbouw, natuur, bos, milieu en landschap, industrie en handel, ontginning en energie, visserij, toerisme en recreatie, wonen en de transport- en vervoersector. De bekkenraad staat in voor het overleg met het middenveld op bekkenniveau. De voorzitter van de bekkenraad is de bekkencoördinator.

Meer informatie over de bekkenraad vindt u op de website van het Maasbekken.

Gebiedsgericht en thematisch overleg om beter vooruit te gaan

In het gebiedsgericht en thematisch overleg zijn alle waterbeheerders op ambtelijk vlak vertegenwoordigd. Hier worden documenten voor het bekkenbestuur en de bekkenraad voorbereid, knelpunten besproken en eventueel aan het bekkenbestuur overgedragen. Daarnaast brengt het bekkensecretariaat voor elk speerpuntgebied en aandachtsgebied in het bekken alle partners samen in een gebiedsgericht overleg (Integraal Waterproject). Op basis van een gemeenschappelijke visie worden de inspanningen er gebundeld. Zo kunnen we op het terrein zichtbare stappen vooruit zetten om op termijn de goede toestand te halen. Dergelijke gebiedsprocessen  werd opgestart voor de Warmbeek (2013), de Bosbeek -Witbeek (2016) en het Merkske (2017). Voor de Dommel werd recent een riviercontract opgestart (2019). Hier wordt extra aandacht gegeven aan het waterkwantiteitsaspect naast de waterkwaliteit. Op moment van schrijven wordt ook voor Abeek-Lossing -Itterbeek een integraal waterproject voorbereid. Naast het gebiedsgericht overleg dat door het bekkensecretarriaat wordt geïniteerd, staat waterkwaliteit ook op de agenda van de reeds bestaande integrale gebiedscoalities, waarvan diverse instanties de trekker kunnen zijn, bijv. de Regionale Landschappen, de VLM of de Provincie.

Meer informatie over de gebiedsgerichte werking vindt u op de website van het Maasbekken.

Bekkensecretariaat: motor van de bekkenwerking

Het bekkensecretariaat staat in voor de dagelijkse werking binnen het bekken en het voorbereidende werk voor het bekkenbestuur, met o.a. de organisatie van de bijeenkomsten van het bekkenbestuur en de bekkenraad.Het bekkensecretariaat bereidt het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan voor en jaarlijks van het Wateruitvoeringsprogramma. In opdracht van het bekkenbestuur en eventueel op vraag van andere partners kan het bekkensecretariaat ook specfieke gebiedsgericht en thematisch overleg organiseren. De dagelijkse leiding van het bekkensecretariaat ligt bij de bekkencoördinator. De bekkencoördinator wordt bijgestaan door één of meerdere planningsverantwoordelijke(n). De bekkencoördinatoren en planningsverantwoordelijken zijn personeelsleden van de Vlaamse Milieumaatschappij of De Vlaamse Waterweg nv. Per provincie is er ook een vertegenwoordiger van het beleidsdomein Omgeving en stellen sommige provincies een personeelslid ter beschikking van het bekkensecretariaat.

Meer informatie over het bekkensecretariaat vindt u op de website van het Maasbekken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.