Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Grensoverschrijdende samenwerking

overzicht grensoverschrijdende overlegfora op bekkenniveau voor het Maasbekken

Naast multilateraal overleg binnen de Internationale Maascommissie op stroomgebiedniveau en bilateraal overleg tussen de gewesten wordt ook op bekkenniveau de grensoverschrijdende samenwerking voor het Maasbekken versterkt.

In 2013 werden in overleg op delegatieniveau met Vlaanderen, Nederland en Wallonië een doorstart voorzien van de vastgelopen grensoverschrijdende stroomgebiedcomités daterend van de Belgisch-Nederlandse Commissie voor de grensoverschrijdende onbevaarbare waterlopen en de Benelux-Werkgroep Grondwater. De doorstart voorzag in meer “flexibele grensoverschrijdende werkgroepstructuren”, welke ressorteren onder de bekkenstructuren (Vlaanderen) of Regionaal Bestuurlijk Overleg Maas (Nederland). De GOW’s vormen een platform voor opstart en terugkoppeling van grensoverschrijdende projectmatige samenwerking. In het Maasbekken zijn er drie grensoverschrijdende overleg water platforms opgericht (zie Tabel 1).

Specifiek voor de Gemeenschappelijke Maas worden grensoverschrijdende afspraken gemaakt in de Vlaams-Nederlandse bilaterale Maascommissie (VNBM). Daarnaast is er ook de gebiedscoalitie van het RivierPark Maasvallei waar afspraken worden gemaakt rond bijvoorbeeld zwerfvuil, waterrecreatie en natuurbeheer.

Voor meer informatie over het overleg tussen de gewesten en landen, zie stroomgebiedniveau.

 

overzicht van de formele en informele grensoverschrijdende overlegfora op bekkenniveau voor het Maasbekken

overlegforum frequentie van vergaderen omschrijving en belangrijke problematieken of thema’s die aan bod komen

Grensoverschrijdend wateroverleg (GOW)

Minimum éénmaal per jaar

GOW Molenbeek-Mark, GOW Dommel Thornerbeek en GOW Jeker-Geul: centraal staat het afstemmen van het operationele aspecten en het uitwisselen van informatie en ervaringen over het integrale waterbeheer en waterbeleid langs beide kanten van de grens. Concreet worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het beheer (frequentie, uitvoerder, wijze) van ruimingen van de grensvormende en grensoverschrijdende waterlopen.

Lokaal bilateraal overleg

ifv agenda

Waalse / Nederlandse vertegenwoordigers kunnen worden uitgenodigd op het bekkenbestuur, de bestuursgroep Maasbekken Noord of het gebiedsgericht en thematisch overleg.

Integrale waterprojecten Warmbeek, Dommel, Merkske, Bosbeek-Witbeek, Abeek-Lossing-Itterbeek

Halfjaarlijks

Nederlandse vertegenwoordigers van de waterschappen zijn opgenomen in de ledenlijst van de gebiedsgerichte projectwerking voor grensvormende waterlopen voor afstemming van concrete maatregelen.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.