Watergebonden natuur-ecologie
Het Leiebekken is zeer arm aan natuurgebieden en Speciale Beschermingszones. Toch herbergen de meersen, Leiemeanders en poelen heel wat waardevolle planten- en diersoorten. In het Leiebekken komen steeds meer beschermde vissoorten voor, zoals de bittervoorn en de rivierprik.
Beschermde natuurgebieden
Beschermde natuurgebieden zijn gebieden die worden beschermd omwille van hun natuurlijke waarde, zoals de biodiversiteit en het voorkomen van bijzondere plant- en diersoorten. De natuurreservaten, het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) en het Integraal Verwevings- en Ondersteunend Netwerk (IVON) en de Speciale Beschermingszones (SBZ) geven aan waar natuurbehoud het meest prioritair is.
Binnen de water gerelateerde Europese en internationaal beschermde gebieden, zoals de Habitat- en Vogelrichtlijngebieden en de Ramsargebieden, kunnen de waterlopen specifieke (strengere) milieudoelstellingen hebben.
In het Leiebekken komen weinig habitatrichtlijngebieden voor. In het westen van het bekken zijn er niet watergebonden habitatrichtlijngebieden op de bovenlopen van de Douvebeek in het West-Vlaamse Heuvelland. Ook rond het Verwezen Kanaal Ieper-Komen en de Palingbeek in Ieper zijn er niet watergebonden habitatrichtlijngebieden.
In het oostelijk deel van het Leiebekken op de bovenlopen van de Maalbeek, aan het Kanaal Kortrijk-Bossuit, de Oude Mandel en de Toeristische Leie zijn er een viertal watergebonden habitatrichtlijngebieden. In het Leiebekken zijn er geen Vogelrichtlijngebieden.
beschermde gebieden watergebonden natuur