Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

evolutie ecologische toestand

Algemeen voor het IJzerbekken stellen we t.o.v. de vorige plannen een verbetering van de ecologische toestand/potentieel vast.

Algemeen voor het bekken stellen we t.o.v. de vorige plannen een verbetering van de ecologische toestand/potentieel vast. Het gaat vooral om waterlopen die van een slechte beoordeling opschuiven richting ontoereikende beoordeling. Geen enkel waterlichaam scoort goed voor de totale ecologische beoordeling. Ook het aantal matig beoordeelde waterlichamen neemt toe. De Grote Kemmelbeek, de Handzamevaart en bovenstroomse IJzer zijn waterlopen met een matige toestand. Ook het Blankaart spaarbekken scoort matig.

De verbetering van de ecologische toestand doet zich voor onder een opschuiving een slechte beoordeling richting ontoereikende beoordeling. Vooral bij de biologische parameters MMIF (macro-invertebraten) en vissen zien we een verbetering.

Op niveau van de waterlopen zelf is de evolutie van de biologische parameters erg verschillend. De Grote Kemmelbeek en de Handzamevaart verbeteren 2 klassen in de totale ecologsiche beoordeling. Voor de Grote Kemmelbeek is er een vooruitgang voor zowel fytobenthos, macrofyten als macro-invertebraten en haalt daarmee een matige toestand. De bovenstroomse IJzer, het Ieperleed, het Lokanaal en de Martjevaart verbeteren met 1 klasse in de totale biologische beoordeling. Enkele waterlopen kennen een achteruitgang met een klasse, namelijk de Bergenvaart, de bovenstroomse Ieperlee, de middenstroomse IJzer, het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en de Vladslovaart.

Vissen zijn de best scorende biologische parameter. Voor de meeste waterlopen is de beoordeling gelijk gebleven. Voor het Lokanaal en de Zarrenbeek is er een vooruitgang. Voor de Vladslovaart is er een achteruitgang omwille van misclassificatie.

Macro-invertebraten worden in de meeste waterlopen bepaald en daarvoor zien we een meestal gelijke toestand. In de Grote Kemmelbeek, de middenstroomse IJzer en de Veurne ambacht polderwaterlopen is er een vooruitgang. Enkel de Vladslovaart toont een achteruitgang.

De slechtst scorende biologische parameter in het IJzerbekken zijn macrofyten. Voor de Grote Kemmelbeek en de Heidebeek is er een verbetering. Voor de Bergenvaart, de stroomopwaartse Ieperlee en de Vladslovaart is er een achteruitgang omwille van misclassificatie. Macrofyten scoren vooral slecht in poldergebied en waterlopen met een slechte waterkwaliteit.

Voor fytoplankton is de toestand meestal gelijk gebleven en is er een vooruitgang voor de Veurne Ambacht polderwaterlopen. In het Oostends Krekengebied is er een tijdelijke achteruitgang. Voor fythobenthos is er een verbetering voor Grote Kemmelbeek, bovenstroomse en middenstroomde IJzer. In de andere waterlopen blijft de toestand gelijk of is er sprake van een misclassificatie.

IJzerbekken overzicht evolutie toestand

 

leeswijzer tabel

oppervlaktewaterlichamen met significante achteruitgang


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.