Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

De Bellebeek kent de hoogste rioleringsgraad binnen het Denderbekken, maar er zijn nog een aantal belangrijke knelpunten.

Het gebied kent de hoogste rioleringsgraad binnen het Denderbekken, maar er zijn nog een aantal belangrijke knelpunten. De doorgang van de Keurebeek ter hoogte van de N8 blijft zwaar vervuild, voornamelijk door huishoudelijk afvalwater. De Bellebeek is tevens het gebied waar relatief het meest aantal IBA’s ondertussen geplaatst zijn, al blijft dit ook hier beperkt tot 21%. De oplossing van deze puntlozingen spoort ook samen met het wegwerken van de belangrijke verdunning in het rioolstelsel van het zuiveringsgebied Liedekerke. Belangrijke gebieden om af te koppelen bevinden zich voornamelijk bovenstrooms, onder meer ter hoogte van de Steenvoordbeek en Smissenboswaterloop, en ter hoogte van de Keurebeek.

Dit reliëfrijke brongebied van de waterlopen is bovendien zeer erosiegevoelig , en dus is een combinatie met erosiebestrijding hier aangewezen. Behalve Affligem, werkt elke gemeente in dit afstroomgebied samen met een erosie-coördinator. Bijkomende inspanningen zijn voornamelijk nodig langs de bovenlopen van de Overnellebeek, langs de Keurebeek en Klap-scheutbeek en langs de Hunselbeek en Moeliebeek.

Daarnaast is een gerichte handhaving van onder meer de 5m- zone voor bemesting en 1m-zone voor grondbewerking en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk. Indien nodig kan in samenwerking met betrokken landbouwers gestart worden met een oeverzoneproject.

Ondanks de bovenstaande knelpunten, loont het meer en meer de moeite om ook in te zetten op biologisch herstel van de waterloop. In 2020 – 2021 werd de Bosbeek ingeschakeld als vismigratieloop om het belangrijke knelpunt aan de Bellemolen in Affligem op te lossen. Resterende vismigratieknelpunten situeren zich onder meer ter hoogte van de Plotermolen en Klapscheutmolen. Ook de structuur van de waterloop is belangrijk voor de biologie. Een afwisseling tussen snelstromende delen en plaatsen waar het water stil staat, oevers waar kan geschuild worden, een afwisseling tussen steilere en minder steile oevers, etc. zijn belangrijk voor het leven in en rond de waterloop. Onder meer ter hoogte van de Meerstraat en ter hoogte van de Van Nuffelstraat, beiden in Ternat, is de waterloop helemaal ingekokerd. Waar mogelijk moet gekeken worden om deze trajecten maximaal terug open te leggen. In het afwaartse traject van de Bellebeek kan dan weer werk gemaakt worden van aanplant van waterplanten in de waterloop zelf en op de oevers. Ook de exotenbestrijding is nog steeds belangrijk. Het traject rond de reuzenbalsemien moet dan ook verder gezet worden. De aanleg van een krabbensleuf aan de monding van de Bellebeek in de Dender kan de verspreiding van de Chinese wolhandkrab heel sterk afremmen. Er zijn ook 3 habitatrichtlijngebieden aangeduid in het afstroomgebied, langs de Kruisbeek en Hol-lebeek in Liedekerke, en langs de Steenvoord-beek afwaarts in Ternat en opwaarts in Dilbeek. Ook dit biedt kansen om beekvalleien beter te integreren in het landschap.

Tot slot is het afstroomgebied van de Bellebeek ook zeer overstromingsgevoelig. In het verleden zijn er reeds heel wat gecontroleerde overstromingsgebieden aangelegd om water tijdelijk te bufferen. In 2020 is het participatietraject Bellebeek opgestart, waarbij de hele samenleving, van burgers over bedrijven tot overheden samen denken en oplossingen formuleren tegen wateroverlast. Heel wat van deze maatregelen worden tijdens de komende planperiode verder uitgewerkt en uitgevoerd op terrein.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL17_66 - BELLEBEEK, L111_1039 - STEENVOORDBEEK (TERNAT), L111_1040 - BELLEBEEK L1.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.