Vondelbeek
De Vondelbeek is gelegen in het uiterste noorden van het Denderbekken, tussen Aalst en Dendermonde.
Deze waterloop is de slechtste leerling in de klas van het Denderbekken. Er ligt dus nog heel wat werk op de plank van de betrokken actoren in dit gebied om de goede kwaliteit te halen. Er staan reeds een aantal projecten op de planning die puntlozingen door huishoudelijk afvalwater moeten wegwerken. Onder meer voor Dries te Merchtem en Dries te Lebbeke is het proces gestart. Maar er moeten nog een aantal belangrijke knelpunten opgelost worden, onder meer ter hoogte van het kruispunt van de Brusselsesteenweg met de Korte en Lange Breestraat en het kruispunt van de Kakemanstraat met de Lindekenstraat, beide in Lebbeke. Ook onder meer de Moerstraat in Dendermonde is nog een belangrijke bron van vervuiling.
De loop van de Oude Dender is een geïsoleerd systeem, wat geleid heeft tot de achteruitgang van de waterkwaliteit. Voor dit geïsoleerd systeem moet verder onderzoek gebeuren naar de effecten van de koppeling van de Oude Dender aan het beekvalleisysteem. Een dergelijke koppeling heeft drie voordelen: (1) er wordt een doorstroming van het stilstaande water tot stand gebracht waardoor de waterkwaliteit verbetert. (2) Er wordt hiermee een verlengde afvoer van het water uit de beekvalleien tot stand gebracht. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor opvang van piekdebieten. (3) Dit leidt tot een ontsnippering van het waterecosysteem. Een mogelijke te onderzoeken oplossing is om de Steenbeek rechtstreeks te koppelen aan de loop van de Oude Dender.
In grote delen van het deelgebied van de Vondelbeek heeft de waterloop een zwakke tot zeer zwakke structuurkwaliteit wegens overwelvingen, rechttrekkingen, harde oevermaterialen,… Waar haalbaar worden oeververstevigingen verwijderd om een spontane hermeandering opnieuw mogelijk te maken. Aandachtzones voor ecologische herstelmaatregelen bevinden zich op de benedenloop van de Vondelbeek en de Heibeek. Beide waterlopen zijn in het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan aangeduid als ecologische infrastructuur van bovenlokaal belang. Evenwel moeten eerst de lozingspunten aangepakt worden vooraleer deze waterlopen kunnen geherwaardeerd worden. Een andere aandachtzone bevindt zich langs de Katteputbeek (GNOP-actie Buggenhout). Op termijn moeten ook de vismigratieknelpunten verder aangepakt worden.
Om tot een goede ecologische kwaliteit van de oppervlaktewatersystemen te komen, moet er werk gemaakt worden van de bestrijding van invasieve exoten. Reuzenbalsemien vormt langs de Nijverzeelbeek niet alleen een ecologische bedreiging. De aanwezigheid ervan belemmert ook de vlotte afvoer van deze overstromingsgevoelige waterloop. Om die wateroverlastproblematiek aan te pakken, zijn er ondertussen heel wat wachtbekkens aangelegd. Er moet verder werk gemaakt worden van een gebiedsdekkend bronbeleid door de betrokken gemeenten, al dan niet via een hemelwater- en droogteplan. Onder meer de stad Dendermonde is in het gebied van de Vondelbeek alvast van start gegaan met de opmaak van dergelijk hemelwater- en droogteplan.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_75 - VONDELBEEK, L107_299 - VONDELBEEK L1.