Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Meersen en overstromingen

De Dender is een typische regenrivier. Het water kabbelt meestal traag verder en staat zelfs bijna stil in droge periodes, maar in regenperiodes kan het debiet heel snel oplopen waardoor de Dender verandert in een snelstromende rivier.

De Dender is een typische regenrivier. Het water kabbelt meestal traag verder en staat zelfs bijna stil in droge periodes, maar in regenperiodes kan het debiet heel snel oplopen waardoor de Dender verandert in een snelstromende rivier.

Denderbekken - NuchtenVroeger stroomde in de winter het water van de Dender over in de omliggende weiden, de meersen. Slechts enkele van deze meersen bestaan vandaag de dag nog. De meersen konden hun natuurlijke functie als overstroombaar gebied slechts gedeeltelijk behouden omdat de Dender er ingedijkt is of omdat ze zijn ingenomen door bebouwing en infrastructuur. Op andere plaatsen geven de meersen een uitgesproken groen karakter aan de Dendervallei: de Wellemeersen en Kapellemeersen in de regio Aalst, Denderleeuw tot Liedekerke en de Nuchten, Gemene Meersen, Molenmeersen en Pollaremeersen in de regio tussen Geraardsbergen en Ninove.

In de loop van de eeuwen onderging de Dender een sterke menselijke invloed. Op de 50 km die de Dender door Vlaanderen stroomt, regelt een batterij van 8 stuwen het waterpeil. Deze stuwen dateren van 1869, en bevinden zich onder meer te Geraardsbergen, Ninove, Denderleeuw, Aalst en Dendermonde. Momenteel worden ze één voor één vernieuwd. Omdat de Dender bij hoogwater geen water kan afvoeren in de Zeeschelde, is stroomafwaarts een uitgestrekt gecontroleerd overstromingsgebied aangelegd, het ‘Denderbellebroek’. Hier wordt het extra water tijdelijk gebufferd tot het waterpeil van de Schelde voldoende gedaald is. Het waterpeil in de Schelde is bij hoogwater een cruciale factor: het water van de Dender kan namelijk enkel worden geloosd als het waterpeil in de Schelde lager staat dan dat van de Dender.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.