Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat zal ook in de komende planperiode de verdere ontwikkelingen in het gebied van de Kalkenvaart samen met de betrokken partners van nabij opvolgen in het integrale projectoverleg. Door samen te werken en alle resterende knelpunten systematisch aan te pakken, behalen we de goede toestand vanaf 2033.

Het bekkensecretariaat zal ook in de komende planperiode de verdere ontwikkelingen in het gebied van de Kalkenvaart samen met de betrokken partners van nabij opvolgen in het integrale projectoverleg. Door samen te werken en alle resterende knelpunten systematisch aan te pakken, behalen we de goede toestand in 2027.

Volgende specifieke aandachtspunten en deelacties staan de komende planperiode al op de agenda:

(1) In het afwaartse traject van de Kalkenvaart zijn een aantal zware metalen in de waterbodem aanwezig. Deze waterbodem wordt aangepakt om de goede toestand te bereiken.

(2) We zetten verdere stappen voorwaarts wat betreft de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Zo worden de rioolwaterzuiverings-installaties van Laarne en Overschelde en een deel van de toekomende rioolstelstels geoptimaliseerd. De nog te saneren bovengemeentelijke strengen in het afstroomgebied van de Kalkenvaart worden systematisch aangepakt zodat de huishoudelijke vrachten gesaneerd zijn tegen.

(3) Ook de waterkwantiteit vormt een belangrijk aandachtspunt in dit gebied. Het afstroomwater van de E17 dient vertraagd afgevoerd te worden zodat lokale waterlopen niet onder druk komen te staan. De Polder van Belham heeft een aantal concrete projecten gedefinieerd om te klein gedimensioneerde duikers en ingesloten waterlooptrajecten aan te pakken.

(4) In het gebied werken we aan het instellen van een vernieuwend en holistisch peilbeheer door gebruik te maken van de nieuwe uitwateringsstructuren en buffers. Er wordt gestreefd naar minimaal inzetten van het pompgemaal om de duurzaamheid te verhogen, evenwel zonder in te boeten op veiligheid. Uitwateren gebeurt maximaal gravitair over de reeds gebouwde vistrappen om vismigratie mogelijk te maken. Het nieuw streefpeil is conform de doelen van het Sigmaplan (IHD). Een belangrijk aandachtspunt is klimaatmitigatie: tegengaan van verdroging in lange perioden zonder neerslag evenals vertraagde afvoer bij extreme neerslag. Peilen en aanslagpeilen worden afgesproken met behulp van een hydrologische studie en in overleg met de actoren.

(5) Analyse van lokale knelpunten inzake  waterkwaliteit (bestrijdingsmiddelen, meststoffen …), met een negatieve invloed  op de habitats binnen het SBZ en op de waterkwaliteit van de Kalkenvaart.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.