gebiedsgerichte werking
De Benedenvliet is een prioritair gebied klasse 3. We willen hier de goede toestand halen na 2027, van zodra natuurlijk hersteld. In het tweede stroomgebiedbeheerplan werd de Benedenvliet aangeduid als aandachtsgebied en werd al heel wat werk verzet.
De motor achter de veranderingen in het gebied vormt de werkgroep Benedenvliet, voorgezeten door gouverneur Berx. Hierin zetelen alle betrokken gemeenten, de provincie en Vlaamse administraties en worden de grote lijnen uitgezet om concrete resultaten te halen in het gebied.
Zo werden de laatste jaren een 20-tal gemeentelijke en bovengemeentelijke rioleringsprojecten goedgekeurd en uitgevoerd. Deze projecten worden ondersteund vanuit riolerings- en waterkwantiteitsmodellen. Er werden ondermeer een aantal belangrijke RWA-assen aangelegd, zoals thv de Edegemsesteenweg, Boomsesteenweg en Antwerpsesteenweg. Ook werd werk gemaakt van de afkoppeling van bedrijventerreinen (rioleringswerken langs Oude Baan, Terbekehof, Moerelei en Dynamicalaan).
Er werden ook heel wat ingrepen op de waterlopen uitgevoerd met als doel de wateroverlast te beperken zoals de heraanleg van de Kleine Struisbeek stroomafwaarts de Doornstraat, de aanleg van een winterbedding langs de Edegemse beek en de aanleg van het overstromingsgebied Koekoekse Plassen langs de Wullebeek in Schelle door de provincie Antwerpen.
Binnen dit sterk verstedelijkte gebied werden voorts heel wat signaalgebieden aangeduid. Een Gewestelijk RUP wordt opgemaakt om de vallei van de Benedenvliet net opwaarts de A12 open te houden zodat de waterloop hier voldoende ruimte krijgt. Op grondgebied van de gemeente Aartselaar wordt het RUP Lindelei opgemaakt ter hoogte van het signaalgebied Solhof. In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij wordt hier ruimte voor waterberging gevrijwaard met een herbestemming naar een kleiner deel woongebied en agrarisch gebied, gebruik makend van de instrumenten uit het landinrichtingsdecreet.
In de opwaartse takken staan nog heel wat overstromingsgebieden op de planning, onder andere ter hoogte van de Rijkerooistraat en de Kapittelhoeve op de Grote Struisbeek en aan de Dijkstraat en ter hoogte van Drie Eiken langs de Kleine Struisbeek.